Seks, raskid, svađa, loš seks, problemi
Shutterstock, ilustracija
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko se problem javi u vezi ili braku, najvažnija je otvorena komunikacija sa partnerkom. Ukoliko je odnos pre javljanja problema bio blizak i zadovoljavajući, nema razloga za strah od nerazumevanja. Mnogo se lakše problem prevaziđe sa nekim u koga imate poverenja nego sa novom partnerkom pred kojom treba da se pokažete, što povećava anksioznost povodom eventualnog neuspeha. Otvorena komunikacija je naročito važna da ne bi partnerka, ukoiliko oseti da je izbegavate, sama tražila odgovore, znate kako se to obično završi.

Čini mi se da se seks često poistovećuje sa penetracijom. Moram da kažem da cilj seksualnog odnosa nije obavezno penetracija već doživljaj vrhunca kod oba partnera koji se može postići na razne druge načine, ali upravo taj vrhunac izostaje u grčevitoj borbi za erekciju. Stvari su još teže ako oboje ćute i svako za sebe misli da je kriv.

dr Aleksanda Damjanović, specijalista psihijatar, Foto: Promo

Uloga žene jeste da podrži svog partnera koji treba da ima slobodu da potraži pomoć za svoj problem, ali i otovoreno ga podeli sa njom. Samo u takvom odnosu, i muškarac i žena će uživati i razvijati se. Samo hrabro!