Afrička šljiva
Promo
Afrička šljiva

Promo

Foto: Promo

Ono što ometa pravovremeno nalaženje rešenja je pre svega stid. To za posledicu ima izbegavanje razgovora sa partnerkom, kao i (ne)odlazak kod lekara. Pošto se partnerka izbegava, a ne govori joj se pravi razlog, ona počinje da sumnja da je u pitanju treća osoba ili da nije dovoljno privlačna. To je čini tužnom, ljutom i razočaranom ili depresivnom i povređenom, u zavisnosti od toga kako gleda na mogućnost gubitka ljubavi.

Nesreći za volju, često bude u pravu! Muškarac sa ED teško se miri sa činjenicom da „jarbol muškosti“ više ne stoji kao pre, pa će radije (po)tražiti sa strane dokaz(e) da je sve u redu, nego što će sa svojom partnerkom otvoreno porazgovarati i naći način da prevaziđe ovaj problem. Ukoliko se još i sazna za neverstvo, emotivni cunami preti da potopi sve što je godinama građeno.

Stres vrlo negativno utiče na seksualnu funkciju. Stres i seks prosto ne idu zajedno, jedno isključuje drugo. U stresu organizam radi pod uzbunom i šalje mozgu signal da se dešava nešto opasno i da mozak, kao glavni komandant, mora da preduzme korake za beg ili borbu. Složićete se, ni jedno ni drugo ne liči na seksualnu radnju.

Kad mozak dobije tu informaciju, uključuje se simpatikus, deo autonomnog nervnog sistema zadužen za vojne operacije: povlači se krv sa periferije u vitalne organe i mišiće, šire se disajni putevi, ubrzava rad srca i to je upravo ono što osećamo kad se uplašimo. Ohlade nam se šake i stopala, a krv ide u mozak, jetru, srce, pluća i mišiće – ne u penis! Ovo je evolutivno izuzetno korisno jer pomaže da se pobegne od lava, ali za erekciju je potreban parasimpatikus – deo autonomnog nervnog sistema koji treba da nas odmori od napornog dana, da nas relaksira, da obezbedi erekciju i miran san. Zamislite sliku kako bežite od lava sa erekcijom! Nije logično, zar ne?!

Kad se jednom iskusi nepotpuna ili nedovoljna erekcija, muškarac može da razvije strah i da se svakog narednog puta pribojava da li će se “loše” iskustvo ponoviti. Ovo je naročito prisutno ukoliko je partnerka nova i ne postoji dovoljna bliskost i razumevanje. Ovaj uzrok najčešće stoji u korenu psihogene ED. Ovaj tip erektilne disfunkcije se leči psihoterapijom. Značajnu pomoć pružaju preparati za jačanje potencije (manji rizik sa sobom nose preparati na biljnoj bazi). Naravno, jednu nezadovoljavajuću erekcija ili više njih ne možemo proglasiti za ED. Potrebno je da se ovaj problem ponavlja u periodu od najamnje tri meseca.

Dr Aleksandra Damjanović, Specijalista psihijatrije

Promo

Dr Aleksandra Damjanović, Specijalista psihijatrije, Foto: Promo

Za erektilnu disfunkciju je najgore povući se i izbegavati razgovor na tu temu kao i odlazak kod urologa, psihijatra ili psihoterapeuta. Istraživanja pokazuju da se samo 10 % obrati lekaru za pomoć. Opasno može biti uzimanje lekova PDE-5 inhibitora na svoju ruku jer oni ne šire samo krvne sudove u penisu nego u čitavom organizmu, a tada srce mora da pumpa duplo jače kako bi obezbedilo dovoljnu količinu krvi za celo telo. U tom slučaju mnogo je sigurnije kupiti neki od biljnih preparata koji se mogu uzeti bez recepta. 

Važno je znati da mnogo parova pati od neusklađene želje ili neke vrste seksualne disfunkcije kao i da je seks u braku mnogo ređi nego što se misli i priča. Dobra vest je da ukoliko postoji dobra volja i trud, izgledi za povećanje strasti su odlični!