kozmetika, kanabis
Foto: Shutterstock
kozmetika, kanabis

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naravno, kanabis nije samo vrsta narkotične supstance, već biljka koja je stekla posebnu reputaciju.

Iznenađujuće, ali istinito. Veoma korisno ulje se može dobiti od semena i stabljika kanabisa. U svom sastavu ima 80 posto masnih kiselina - linolne, alfa-linolenske i gama-linolne kiseline. One, naravno, postoje i u drugim biljkama, ali je količina u njima mnogo niža. Interesantno je da je odnos ovih kiselina u kanabisu skoro jednak sastavu kože, što ovo ulje čini najefikasnijim. Na kraju krajeva, ulje kanabisa prodire duboko u kožu i osvežava je.

kozmetika, kanabis

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zašto nam je ovo potrebno?

Činjenica je da masne kiseline u kozmetici pomažu u sprečavanju gubitka vlage i vraćaju metabolizam kože. To jest, one rade savršeno, štiteći kožu od sušenja i perutanja.

Sastav ulja kanabisa

Pored masnih kiselina, kanabis sadrži vitamine B i E, koje imaju najjači antioksidativni efekat, štite kožu od prevremenog starenja i negativnog uticaja okoline. Uopšteno gledano, ovo je sjajan i nezamenjiv proizvod.

Da li je zabranjeno?

Nije. Za kozmetiku se koristi poljoprivredna marihuana koja se namerno uzgaja u SAD, Italiji, Australiji i Kanadi i samo u pravnim i sigurnim uslovima. Marihuana, inače, ima imunitet protiv insekata i bolesti, pa stoga u njoj ne postoje štetni pesticidi.

Ko treba da koristi ulje sa kanabisom?

Svi. Čak i vlasnici masne kože. Takođe, idealan je i siguran proizvod za negu kose!