Mala crna haljina
Printscreen
Mala crna haljina

Printscreen

Foto: Printscreen

Njujork u zoru, Peta avenija je tiha, taksi vozilo se zaustavlja ispred Tiffani radnje, a iz njega izlazi Odri Hepbern, u nestvarnoj maloj crnoj haljini koja prati liniju tela, sa željom da uživa u doručku i prizoru skupocenog nakita u izlogu… Reč je o kreaciji čuvenog Ibera de Živanšija, koji je osmislio satensku haljinu šivenu po meri. Stoga nimalo ne čudi što Holi Golajtli, kako se junakinja zove, izgleda otmeno, a ogrlica od niski bisera i broš samo upotpunjuju tu sliku. Film, koji je prvi put prikazan davne 1961. godine, ušao je istoriju, pre svega zbog estetike kojoj se divimo i danas.

Koncept male crne haljine nastao je tokom ʽ20-ih godina prošlog veka, i to zahvaljujući čuvenoj Koko Šanel. Tako je Živanši za potrebe snimanja ovog filma na umu imao ideju bezvremene uske elegantne haljine sa diskretnim izrezom na leđima. Danas kada pomislimo na ovu toaletu, prva asocijacija nam je klasika, iako svakako nije reč o modelu koji bismo obukli za odlazak na doručak. Važno je napomenuti da je Iber de Živanši dizajnirao još jednu haljinu za Odri u ovom filmu. U pitanju je takođe mala crna haljina, doduše nešto kraća i bez rukava, koju je glumica upotpunila glamuroznim šeširom širokog oboda i parom crnih rukavica.

Doručak kod Tifanija

Printscreen

Foto: Printscreen

Kada je Truman Kapote pisao istoimeno delo, on nije zamišljao Odri Hepbern u ulozi Holi Golajtli, već Merilin Monro. Razlog za to je što je ona plavuša i ne toliko prefinjena, što više priliči originalnom opisu junakinje iz njegove knjige. No, reditelj Blejk Edvards napravio je ovakav izbor, nakon što je Merilin odbila ulogu. Sa druge strane, Odri je bila spremna da zaigra nešto ekscentričniji lik od prethodnih, a tu pre svega mislimo na ostvarenja Praznik u Rimu i Sabrina. Jednom prilikom je priznala da želi zahtevniju ulogu, kako bi napravila otklon od uloga princeza i časnih sestri. Bila je rada da svoju tamnu kosu delimično ofarba u plavo, što se uklapa u atmosferu filma, koji vrvi od kućnih žurki u centru Njujorka.

Doručak kod Tifanija

Printscreen

Foto: Printscreen

Danas postoje tri kopije ove čuvene haljine u svetu, koje se čuvaju na različitim lokacijama. Jedna pripada modnoj kući "Živanši" iz koje je potekla, druga je izložena u Muzeju kostima u Madridu, a treća je prodata na aukciji kuće Kristi 2006. godine, za neverovatnih 607.000 evra! To je ujedno i najveća cifra postignuta za jedan filmski kostim ikada, a novac od prodaje preusmeren je u dobrotvorne svrhe, i to fondaciji u Kalkuti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Audrey Hepburn (@lovely.audrey.hepburn) on Jul 12, 2020 at 2:01pm PDT