poljubac par ljubav
Profimedia
poljubac par ljubav

Profimedia

Foto: Profimedia

Poboljšava imunitet

Istraživanje objavljeno u časopisu "Medical Hypotheses" tvrdi da ljubljenje može pojačati imunitet žene za obranu od Citomegalovirusa. On može uzrokovati slepoću kod dece i uzrokovati druge defekte pri rođenju ako je majka nositelj tokom trudnoće. Ljubljenje je samo jedna od svakodnevnih navika s neverovatnim zdravstvenim prednostima o kojima još nisi nikada nu čula, piše "Reader's Digest".

PROČITAJTE I:

 

Sagoreva kalorije

Verovala ili ne, ljubljenje sagoreva dve do šest kalorija u minuti. Iako nije baš kao da si na traci za trčanje, sat vremena ljubljenja potrošiće sigurno pola šake M&M bombona ili pola čaše vina.

Strastveno ljubljenje dobro je za oralno zdravlje

Osim što sagoreva kalorije, ljubljenje je dobro i za oralno zdravlje. Naime, ljubljenje je jedan od načina na koji možeš deliti dobre mikrobiote. Mikrobioti su naziv za normalnu ili fiziološku mikrofloru koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čoveka. Ako ti oralni mikrobiomi u ustima nisu baš raznoliki i zdravi, razmena tečnosti s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može ti biti od pomoći i poboljšati zdravlje.

Par, veza, seks, ljubav, muvanje, flert

Shutterstock, ilustracija

flert, Foto: Shutterstock, ilustracija

Održava mišiće lica snažnima

Zategnuti trbuh ili telo bez celulita sigurno su ti na listi prioriteta što se tiče održavanja zategnutog izgleda. No, tokom ljubljenja koristi se čak 30 mišića, koji čestim korišćenjem mogu pomoći zategnuti mišiće lica, što i nije baš mala stvar.

Ljubljenje je odlično i za opuštanje

Naučna istraživanja pokazuju da ljubljenje povećava dotok oksitocina, prirodne hemijske supstance u telu. Takođe povećava i endorfin, hormona koji je odgovoran za dobar osećaj u telu. Razmena tećnosti takođe podstiče lučenje dopamina, pomoću kojeg se razvija osećaj romantične privrženosti.

Smeh, osmeh

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Smanjuje stres

Postoji li išta bolje od toga da kada nakon napornog i stresnog dana dođeš kući i poljubiš svojeg partnera? Osim što tada dolazi do oslobađanja opuštajućeg hormona oksitocina, ljubljenje je takođe povezano sa smanjenjem hormona kortizola, koji se još naziva i hormon stresa. To takođe može povećati i količinu serotonina, što dovodi do osećaja smirenosti i zadovoljstva.

 

Može smiriti glavobolju

Zbog povećanog protoka krvi kojeg potiče ljubljenje, smanjuju se bolovi, glavobolje i menstrualni grčevi. Tako se kod ljubljenja i smanjuje stres koji je poznat uzročnik glavobolje.

Smanjuje krvni pritisak

Sigurno ti je poznat onaj osećaj kada tokom ljubljenja osetiš kako ti srce ubrzano lupa? Takav povećan broj otkucaja srca uzrokuje širenje krvnih žila, potrebna količina krvi dolazi u sve organe i tako pomaže smanjiti krvni pritisak.

Krvni pritisak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Umanjuje i alergijske reakcije

Naučnici su posmatrali pacijente s dve vrste alergija - jedne s kožnom alergijom i jedne s nazalnom alergijom - pre i nakon ljubljenja svog partnera 30 minuta. Nakon ljubljenja, pacijenti su imali manje alergijske reakcije i simptome nego prije ljubljenja, što dokazuje još jednu izvrsnu dobrobit.  Učestalost ljubljenja može otkriti koliko će veza potrajati.

PREPORUČUJEMO:

 

Lakše pronalaziš odgovarajućeg partnera

Antropološkinja Helen Fisher kaže kako je ljubljenje dobar 'alat za procenu partnera'. Ona tvrdi da kada se ljubimo, mozak u isto vreme doživljava skoro sva osetila: miris, ukus, dodir i temperaturu. Tako u potpunosti možemo 'osetiti' drugu osobu i proceniti je. Osim toga, naučnici koji su proučavali ljubljenje tvrde da je ljubljenje biološki način utvrđivanja s kim si genetski najkompetentnija. - U trenutku poljupca događaju se različiti procesi koji procenjuju zdravlje, reproduktivni status i genetsku kompatibilnost osobe s kojom se ljubiš - objasnio je Gordon G. Gallup profesor evolucijske psihologije na Državnom univerzitetu u Njujorku.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trik za kojim su žene odlepile! Nikad lakše za samo 5 sekundi stavite alajner poput profesionalca!