Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert
Shutterstock, ilustracija
Miša V

Screenshoot

Miša V, Foto: Screenshoot

„Na Dan zaljubljenih prošle godine, jecala sam u kadi. Bila sam tužna jer sam sama, pitala sam se hoću li kad upoznati nekoga“ počela je svoju ispovest Miša V.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Godinu dana apstinencije, drastično sam se primenila. Iako sam još sama, za godinu dana sam naučila više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze i izlaske. Naravno, ne kažem da treba biti suzdržan da bi naučio takve stvari, to je jednostavno bilo moje iskustvo, i zahvalna sam za ono što sam naučila.

Tokom proteklih 12 meseci, ovih pet najvažnijih stvari sam naučila o ljubavi i seksualnosti:

1. Moje telo je neverovatno

Vreme za razmišljanje dopustilo mi je da se osećam zahvalno za sve što je moje telo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i dalo je život četvoro neverovatne djece. Kad se kupam, sada to činim uz sveće i divim se svakom centimetru svog tela. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svojem telu, i sada se mnogo više brinem za njega.

A kad jednom odlučim podeliti svoje telo s nekim, biću puno pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu.

2. Osetljiva sam – i to je u redu

Shvatila sam da sam često u prošlosti pokušavala da utkam svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u seks. Nisam uvek bila sigurna šta tačno želim tokom seksa. Nisam znala kako ili gde želim da me dodiruju i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. S obzirom na to da sam bila toliko očajna za povezivanjem, nisam nikad istraživala šta stvarno želim. Otkako sam bez seksa, imala sam mnogo vremena da se usresredim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno (i divno) kao piling tela me naučilo kako moja koža reaguje na pritisak, trenje i stimulaciju. Palim mirisne sveće, koristim eterična ulja, grlim svoju decu čvršće i duže, držim se za ruke s prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela – sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom.

 

3. Stavovi koje sam imala o seksu došli su iz moje prošlosti

4. Toliko je puno ljubavi oko nas

Romantičarka sam u srcu. Ipak, moja fiksacija na to da sam u vezi zaslepela me je za sve druge divne oblike ljubavi u svetu. Kad sam se odlučila da volim i prihvatim sebe, postala sam otvorenija, svesnija i zahvalnija za ljubav. Budući da se moja fiksacija na romantičnu vezu smanjila, napokon mi je postalo jasno s koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke od dece, odanost moje omiljene rođake, iskreni osmeh blagajnika, komšija koji mi pomaže da uhvatim psa – sve je to ljubavi koju cenim na nov način.

 

5. Možda nisam spremna za vezu – i to je u redu