kapa
Shutterstock
kapa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako niste sigurni kakva kapa je za vas najbolja, prvo razmislite o svom obliku lica. Poput frizure, svaki šešir ne odgovara svakom obliku lica.

Vuneni bini za praktične

Vuneni bini za praktične

Shutterstock

Vuneni bini za praktične, Foto: Shutterstock

Debela vunena kapa ili popularno zvana bini (eng. beanie) verovatno je najpopularniji pleteni zimski proizvod. Ako imate lice jajastog oblika, birajte užu vunenu kapu jer vam neće produžiti lice. Ako imate lice u obliku srca, odlučite se za neurednu kapicu koja će ublažiti uglove lica.

Kapa s bućkom za vesele

Nekad rezervisan za decu, sada je omiljen kod dama koje prate modu. I ove godine su moderne vunene kape s velikom bućkom od veštačkog krzna. Ova vrsta kape dopuniće lice ovalnog ili duguljastog oblika.

Ušanka za ušuškavanje

Ušanka za ušuškavanje

Shutterstock

Ušanka za ušuškavanje, Foto: Shutterstock

Reč je o vrsti ruske šubare koja se zove ušanka zbog ušiju koje se mogu preklopiti. Najčešće je rađena od veštačke kože sa krznom i idealna je za zimu jer pokriva uši. Ovaj stil kape odgovara većini tipova lica a popularan je i kod muškaraca i kod žena.

Fedora za elegantne

Fedora za elegantne

Shutterstock

Fedora za elegantne, Foto: Shutterstock

Fedora je zimski šešir s obodom koji je najčešće izrađen od vune i filca, a nose ga i muškarci i žene. Konusni oblik fedore stvara dodatnu dužinu pa je odličan ako imate kraći oblik lica. Odaberite manji obod da vam lice ne bi izgledalo manje. Ako imate pravougaoni oblik lica, birajte fedoru sa širim obodom.

Krznene šubare za dame

Krznene šubare za dame

Shutterstock

Krznene šubare za dame, Foto: Shutterstock

Krznene kape često su povezane s glamurom i popularne su kod onih koji traže formalniji zimski šešir. Tradicionalno, krznene kape nosili su i muškarci i žene, ali trenutno su popularnije kod žena. Biraju ih osobe koje se ne plaše da budu u centru pažnje a odgovaraju onima sa zaobljenijim licem.

Zimske trake za aktivne

Zimske trake za aktivne

Shutterstock

Zimske trake za aktivne, Foto: Shutterstock

Iako tehnički nije kapa, česta je dopuna zimskoj garderobi, a dobro stoji osobama sa strukturiranim ili okruglim licem. Osim što greju uši, služe i kao držač za kosu.

Kakav vam je oblik lica?

Jajasto - Duže lice sa zakrivljenom linijom vilice

Srcasto - duga šiljasta vilica i definisane jagodične kosti

Duguljasto - dugo, usko liceshut

Okruglo - lice koliko široko toliko i dugo

Pravougaono - dugo i široko lice s jakom linijom vilice

Oblik lica

Shutterstock

Oblik lica, Foto: Shutterstock