Vagina, međunožje,
Shutterstock, ilustracija
Vagina, međunožje,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Osim što je seks zabavan, on podstiče imunološki sistem, snižava nivo stresa, smanjuje krvni pritisak i rizik od srčanog udara. U zavisnosti od toga koliko se trudite, snošaj se može smatrati i vežbanjem. Kada doživite orgazam, hormon oksitocin preplavljuje telo, daje osmeh na licu i povezuje vas s partnerom.

PROČITAJTE I:

Nema svaka žena sreću da joj je seksualni život uredan. Bez obzira na to je li celibat dobrovoljno izabran zbog duhovnih ili verskih razloga, ili je uzrok nedostatak odgovarajućeg partnera ili pak smanjenje želje, većina žena tokom života prolazi kroz sušna razdoblja. Šta se događa s vaginom ako se ne seksate?

Flert, klub, izlazak, par, muvanje, seks,

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Bol

Bilo da imate prvi seksualni odnos ili prvi put posle dugo vremena, očekujte da će vam biti neprijatno. Najčešća posledica dužeg celibata je bolni snošaj. Boli kao i kada posle dugo vremena ponovo počnete da trčite. Mišići nisu navikli na seks.

Rizik je još veći ako je celibat uzrokovao bolni raskid. Psihološki razlozi takođe mogu uzrokovati bol. Pokušajte da upotrebite neki lubrikant, posvetite dovoljno vremena predigri i komunicirajte otvoreno s partnerom. I svakako krenite polako, a ako počne da boli - stanite. Pokušajte opet neki drugi put.

Vaginizam

U većini slučajeva bolni odnos rešava se strpljenjem, predigrom i lubrikantima. Ali u nekim slučajevima, vaginalni mišići toliko su kontrahovani da je penetracija, čak i ubacivanje tampona, nemoguća. Ovo se stanje zove vaginizam (bolni grč), a postoji čitav niz različitih uzroka zašto se javlja. Nekada je tome razlog silovanje ili zlostavljanje, ali se može dogoditi i bez vidnog povoda. Dogodi li vam se tako nešto, potražite stručnu pomoć.

seks, afera, prevara,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Muškarci, pazite na rak prostate

Muškarci koji se uzdržavaju od seksa mogli bi, prema studiji koju je objavilo Američko urološko udruženje, biti izloženi 20 odsto većem riziku pojave karcinoma prostate. Razlog bi mogao biti taj što česte ejakulacije odstranjuju potencijaB

Seks možda izgleda manje važan kada žene izađu iz plodnog razdoblja života, ali ipak nije tako. Količina estrogena koja se proizvodi tokom menopauze biva smanjena, a vagina i vulva imaju više receptora estrogena nego bilo gde drugde na telu.

U postmenopauzi zbog nepostojećeg seksualnog života može doći do vaginalne atrofije. Zidovi vagine se osuše i postanu tanki pa lako dolazi do povrede.

PREPORUČUJEMO:

Lekari savetuju ženama bez partnera da regularno praktikuju masturbaciju. Nikada se ne zna kad je novi partner na vidiku i stoga treba biti spreman.

Svaka žena bi postavila ovih 7 pitanja ginekologu, ali nikada to neće uraditi zbog sramote! Evo i odgovora na njih

AUTOR: Miss7.24sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 26.09.2019. 11:43 Neki odgovori žene nikada neće prestati da interesuju, ali potajno. Ovo su pitanja koja kopkaju pacijentkinje svakog ginekologa. Foto: Shutterstock 1. Kako muškarac dobije želju da postane ginekolog? Na to pitanje postoji odgovora jednako koliko i ginekologa. Neke svakako fascinira koliko je zanimljiva i kompleksna ženska medicinska nauka.

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta