novinari
pixbay
novinari

pixbay

Foto: pixbay

Seksizam u novinarstvu prisutan je i na terenu i u redakciji, napisali su u ponedeljak Reporteri bez granica (RSF) u izveštaju upozoravajući na rasprostranjenost fenomena i njegove višestruke posledice po žene u medijima i na medijske slobode.

Izveštaj, objavljen na Međunarodni dan žena, sastavljen je na osnovu anketa koje je sproveo RSF u do 112 zemalja.

RSF je anketirao novinare i novinare prikupljajući podatke o diskriminaciji, uvredama, seksualnom uznemiravanju, neželjenom kontaktu, verbalnoj i fizičkoj agresiji seksualne prirode, prijetnjama silovanjem i silovanjem.

"Biti novinarka znači dvostruku opasnost. Pored opasnosti koje su svojstvene profesiji, žena je izložena seksualnom i seksističkom nasilju," piše RSF.

Nasilje se pojavljuje ponegde svuda, počev od interneta i društvenih mreža, što je citiralo 73 odsto ispitanika.

Žene su žrtve sajber maltretiranja, poput indijske novinarke Rane Aiiub, koja svakodnevno prima pretnje silovanjem i smrću.

novinari

printscreen/bbc

Foto: printscreen/bbc

Takođe su izloženi nasilju na terenu (36 procenata) i u redakciji (58 procenata).

RSF podseća na brojna otkrića koja su potresla redakcije u velikim zemljama od početka pokreta #MeToo.

NVO izdvaja primer danske voditeljke Sofije Linde, koja je iznenadila javnost na svečanoj televizijskoj večeri kada je rekla kako joj je visoki zvaničnik javne televizije predložio da pojača karijeru u zamenu za oralni seks. Na tu najavu 1.600 žena u danskim medijima potpisalo je Lindinu podršku i otkrilo da su i same bile izložene seksizmu.

Izveštaj naglašava teške posledice takvog nasilja za medijske radnike i pravo na informacije.

Seksualno i seksističko nasilje može podstaći novinarke da napuste društvene mreže, što ih je činilo 43 odsto, zatim autocenzuru, 48 odsto njih, da promijene područja koja prate, njih 21 odsto, i da napuste novinarstvo.

RSF daje brojne preporuke za borbu protiv nasilja nad medijskim radnicima, uključujući senzibilizaciju, obuku i praktične savete.

PROČITAJTE JOŠ: