Rad od kuće
Shutterstock
Rad od kuće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poslovi vezani za kreativnost, istraživački i naučni radovi, obrada informacija, sve više se obavljaju iz svog doma, kako u svetu tako i kod nas.

Stanje koje je uključilo vanredne mere u vreme epidemije koronavirusa, znatno je doprinelo razvolju ovog segmenta i modela poslovanja.

Radnici od kuće imaju identična prava. Ovo uključuje obračun prekovremenog rada, naknadu za noćni rad, korišćenje godišnjeg odmora i odsustva.

Statistički podaci pokazuju, na osnovu istraživanja koje je pre nekoliko godina objavljeno u magazinu "Hardvard biznis rivju", da je rad od kuće produktivniji za 13% u odnosu na doprinose firmi iz kancelarije.

Rad od kuće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ipak, neminovno se vremenom gube socijlane veštine koje se stiču u zajednici. Jedina prednost rada od kuće, jeste izbegavanje nekada neprijateljskog kolegijalnog okruženja u organizacijama što znatno utiče na produktivnost rada zaposlenog, jer produktivnost pospešuje prijateljska atmosfera gde vladaju odnosi poverenja, ljubavi i poštovanja.

Rad od kuće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

S druge strane, ni porodična idila nije uvek idilična. Poznati sociolog Urlih Bek izneo je tvrdnju da novi globalistički poredak u društvu u mnogome utiče na porodične odnose koji sve manje bivaju harmonični.

Rad od kuće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rešenje za novo, tehnološki razvijeno, doba podrazumeva pronalaženje poslovnog zlatnog preseka. Svaki poslodavac bi trebalo da se drži etike i nege socijalnog kapitala jer radnik je najvažnija karika. Poslodavac, odnosno menadžment je taj koji kreira radno okruženje i međukolegijalne odnose. Stvoriti kolektiv u vidu porodičnog okruženja doprinelo bi u mnogome svakoj firmi, no nažalost, ovakav se model ne viđa često u Srbiji, ali i ni u drugim zemljama. Radnici su svesni da su potrošna roba sa istekom roka upotrebe, a to je za čoveka kao pojedinca degradirajuće i ponižavajuće.

O ovom pitanju bi trebalo da se zapita svaki privrednik, veliki ili mali, koji stremi dugoročnom uspehu.