Alu folija Aluminijumska folija
profimedia
Folija čuda čini

Profimedia

Foto: Profimedia

Aluminijumske folije koriste se za zamotavanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i uopšteno su odlično rešenje u mnogo situacija.

Ipak, one su s jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Utiče li to na njihov učinak prilikom korištenja?

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat, piše MSN.

PROČITAJTE I:

 

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijskih folija ističu da hrana polegnuta na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu učinkovitost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

10 trikova s aluminijskom folijom koji će vam uvek biti od koristi:

- Listove folije smotajte u kugle i ubacite dve do tri u bubanj pre pranja. One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici za veš, a folija je odličan saveznik rublja, jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

- Izgužvajte kuglicu aluminijske folije i ona može poslužiti za ribanje lonaca i posuđa umesto žice.

Lonac Kuvanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Alu-folija čisti srebrninu prema sledećem receptu: U činiju stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte malu kašiku soli, pa stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namače desetak minuta i obrišite suvom krpom.

- Za efikasnije glačanje postavite foliju između navlake i daske za glačanje - folija će reflekovati toplinu i glačanje će biti kraće, a uštedećete energiju.

- Za oštrenje makaza list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan te naprosto rezati foliju makazama.

PREPORUČUJEMO:

 

- Da biste sprečili velik gubitak topline pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije te je držite 10 min. Odstranite foliju netom pre početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Krečenje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Pri bojenju vrata i prozora aluminijska folija će učinkovito zaštititi kvake.

- Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate micati velike komade nameštaja. Dovoljno je njihove donje delove zaštititi komadićima aluminijske folije.

- Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Ako želite da ih odviknete od skakanja na garnituru za sedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će je sigurno izbegavati.

- Za topliji dom u zimskim mesecima stavite komad aluminijske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplinu usmeravati u prostoriju te će sprečavati da je upija zid.

Evo koje greške pravite u teretani i zbog kojih još NE IZGLEDATE kako biste želeli!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 11.08.2019. 12:00 Koje poteze treba izbegavati dok vežbamo Foto: Shutterstock Džilijan Majkls, slavni lični trener i bivši trener fitnesa, u nemačkoj TV emisiji "Najveći gubitnik", rekla je da mnogi ljudi prave greške u teretani, od kojih pojedine mogu dovesti do povreda. 1.

 

BONUS VIDEO:

Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!