Kurkuma
Shutterstock
Kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slično je i danas, kada naučne laboratorije svakoga dana obave, u proseku, 70 istraživanja o uticaju kurkume na naše zdravlje. Više od 4.000 studija je potvrdilo njen visok potencijal u lečenju! Za to je zaslužno stotinak njenih komponenti, od kojih je najvažnija kurkumin.

DA LI JE KURKUMA POSTALA VAŠ OMILJENI ZAČIN?

 

Stomak je obožava

Kurkuma ublažava digestivne probleme, upale i reumatske bolove. Deluje antibakterijski na gastritis i čir na želucu, ali i na druge bakterije. Pomaže u smanjenju lošeg, a poboljšava dobar holesterol. Utiče na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Poboljšava pokretljivost zglobova

Kako je reč o odličnom antioksidansu, deluje na uklanjanje slobodnih radikala, sprečava oštećenja ćelija. Blagotvorna je u slučaju osteoartritisa, jer umanjuje bol.

Smanjuje upale u organizmu i oksidativni stres, dakle "okidače" za mnoge neurodegenerativne bolesti, pa eto pojašnjenja zašto može da bude dobra podrška kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Uz to, poboljšava pokretljivost zglobova, pomaže u smanjenju postoperativnih bolova...

Ipak, najčešće se upotrebljava kod oboljenja stomaka i Kronove bolesti, jer otvara apetit i stimuliše varenje.

Džejmi Oliver, kuvanje, spremanje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ne preporučuje se...

Ne preporučuje se osobama koje imaju kamen u bubregu, onima koji uzimaju antikoagulantne lekove, a u većim dozama ni trudnicama.

Leči Kronovu bolest i astmu

Stručnjaci za tradicionalnu medicinu preporučuju je i za lečenje astme, kašlja, kamena u žuči, kao i kožnih oboljenja i ekcema. Rezultati nekih studija pokazuju i da kurkumin sprečava razmnožavanje kancerogenih ćelija.

U Kini se, na primer, koristi za lečenje početnih stadijuma raka grlića materice. Posebno se dobrom pokazala kod stanja iscrpljenosti i umora.

PROČITAJTE JOŠ: