Grejanje
shutterstock
Grejanje

shutterstock

Foto: shutterstock

Uz jake vetrove, padavine, pad temperature i brojne druge faktore najvažnije je da je uoči zime osigurate spoljno područje svog doma i popravite sve što bi moglo da vam predstavlja problem.

Ispod je naš vodič pripreme doma za hladne zimske mesece.

Dimnjak

Vaš dimnjak treba da pregleda profesionalac i ukoliko je potrebno, treba biti očišćen svake dve do tri godine. Obavezno proverite kapu dimnjaka (ukoliko je ima) kako biste utvrdili da li ima oštećenja od kiše, snega, ptica i štetočina. U slučaju da postoji, što pre ga sanirajte nekim trajnim materijalom.

Takođe, obratite pažnju na zidane dimnjake i tragove labavog ili ispucalog maltera na njima. Primećene pukotine u malteru možete zatvoriti zaptivačima kao kratkoročno rešenje ili ih ponovo izmalterisati.

Krov

Površinu krova ispitajte s dvogledom izdaleka, ili ako imate iskustva, izvršite inspekciju na samom krovu. Ukoliko je neophodno, zamenite oštećene krovne materijale. Pregledajte ventilacione otvore u potrazi za gnezdima i/ili nekom vrstom đubreta koje uzrokuje blokadu.

PVC prozori, zima

shutterstock

Foto: shutterstock

Oluci

Iz oluka uklonite lišće i sve drugo đubre. Pustite vodu niz oluke i olučne vertikale, kako biste proverili da li negde cure. Delove koji cure zapečatite. Takođe, dobro pregledajte oluke da biste bili sigurni da su pravilno prikačeni. Osigurajte da produžeci olučnih vertikala budu uvek daleko od temelja na pravilom rastojanju od 1,8 do tri metra.

Fasada

Što se spoljašnjih zidova kuće tiče, krenite u potragu za oštećenom fasadom, pa ukoliko je potrebno, zamenite oštećeni deo. Pregledajte mesta prodora fasade. Ukoliko treba, zatvorite ih zaptivačem otpornim na vremenske uslove. Akcenat stavite i na limene opšivke (bubrenje i loše zaptivanje), pa ih popravite u slučaju potrebe. Bacite pogled i na pejzažno uređenje i odsecite svaku granu ili žbun koji je u kontaktu s fasadom.

Prozori i vrata

Proverite funkcionalnost žaluzina ukoliko ih imate. Pogledajte da li vaši prozori i vrata imaju rupe ili praznine, pa zatvorite te rupe zaptivačem otpornim na vremenske uslove.

devojka, hladnoća, zima, jesen, moda

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Spoljašnje česme

Zatvorite dovod vode za spoljašnje česme. Isključite baštensko crevo i izolujte vodovodne cevi i česme koje su vidljive ukoliko ne možete isključiti vodu.

Sistem navodnjavanja

Ukoliko imate sistem prskalica u svom dvorištu, profesionalno ih ispraznite sa kompresorom vazduha visokog pritiska. Zatvorite dovod vode do prskalica i ostavite slavine blago otvorene.

Potkrovlje

Pregledajte termoizolaciju svog potkrovlja. Ukoliko je popustila na nekom mestu, potrudite se da je vratite na mesto i ušuškate. Obavezno izolujte pristupno mesto potkrovlju.

Plafonski ventilatori

Obrnite smer rotacije ventilatora u smeru kazaljke na satu. Promenite brzinu na najnižu moguću.

kuća, kamin, grejanje, zima

shutterstock

Foto: shutterstock

Zidovi

Prokontrolišite propust vazduha u unutrašnjosti doma uz pomoć sveća ili štapića tamjana. Plamen ili dim će primetno biti usmeren od lokacije curenja vazduha. Ukoliko je potrebno, izolujte ili zapečatite mesta curenja vazduha oko vrata, prozora, utičnica i drugih mesta prodora u kojima se dešava propust vazduha.

Prozori

U zavisnosti od tipa, starosti i izolacionog faktora vaših prozora, možete ih izolovati izolatorskim kompletom koji uključuje plastičnu foliju i dvostranu traku, kao i uz pomoć dihtunga.

Vrata
Pregledajte stanje dightunga oko spoljašnjih vrata. Ukoliko deluju oštećeno ili istrošeno, obavezno ih zamenite. Ukoliko ne postoje, postavite debele otirače na dnu spoljnih vrata.

devojka, sneg, osmeh, sreća, srećna, zima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kamin

Pregledajte klapna na svom kaminu kako biste obezbedili njegovo pravilno funkcionisanje. Obratite pažnju na unutrašnjost od šamotne cigle i maltera, pa po potrebi zapečatite pukotine. Zatvarajte klapna kada se kamin ne koristi i otvarajte ih neposredno pre upotrebe kamina.

Peć

Neka vam profesionalac pregleda, očisti i sredi peć pre svake sezone. Ovlaživač cele kuće bi trebalo biti prikačen na peć i uključen i podešen na relativnu vlažnost između 30 i 50 odsto.

Dete zimovanje sneg zima

Shutterstock

Foto: Shutterstock