RASHLADITE SE Vrhunski saveti za PREŽIVLJAVANJE vrućine! Evo kako da izbegnete TOPLOTNI UDAR!

Vodite računa...

Leto Vrućina Voda
Foto: Shutterstock

Vreme s visokim temperaturama je pred nama! Da ne biste dehidrirali i da biste se zaštitili, pomozite sebi sa 12 jednostavnih trikova.

 

Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavese. Na taj način ćete duže zadržati noćnu svežinu unutar kuće. Otkrila je FANTASTIČAN TRIK za skidanje fleka sa BELE ODEĆE, žene širom sveta joj se KLANJAJU! (FOTO)

Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora. Imate li priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežijeg vazduha u dom, a izlazak toplog.

Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame – stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i lezite u njoj. Imaju više bakterija od WC šolje, a za treću nikada ne biste to rekli!

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sistemom za prskanje pa tu i tamo poprskajte lice i telo sitnim kapljicama. 

Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na sprat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli vazduh diže pa je na spratu uvek toplije nego u prizemlju.

Automobil sunce vrućina
Foto: Shutterstock

Isključite dodatne izvore topline

Računare i ostale elektronske uređaje izbegavajte da uključujete. Takođe, jedite svežu, laganu hranu koja ne zahteva kuvanje ili pečenje.

Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidrataciju tela jer se tečnost pojačano gubi iz za vreme velikih vrućina. Stavite kocku leda na zadnji deo vrata, držite 15 minuta! Uslediće čudesne promene (VIDEO)

Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer, limunadu s malo soli.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u telu deluje kao diuretik – podstiče izbacivanje tečnosti iz tela i vodi dehidraciji. Ceo život pogrešno koristite omekšivač za veš! Ovih 5 saveta će vam promeniti život iz korena!

Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

Voda Flaša vode Devojka pije vodu Vrućina
Foto: Shutterstock

Idite u klimatizovane prostore

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dela dana u kući nepodnošljivo vruće, sa porodicom posetite neki javni prostor koji ima sistem rashlađivanja, na primer, šoping centar, biblioteku, bioskop… Ovih 6 stvari NIKAKO NE SMETE stavljati u mašinu za pranje sudova, šire se BAKTERIJE i UNIŠTAVA se posuđe!

Pazite šta jedete

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tela.

 

Pazite na simptome toplotnog udara

Morate biti u stanju na vreme prepoznati simptome bolesti povezanih s vrućinom, kao što je toplotni udar i na vreme pravilno reagovati.

- Toplotni udar stanje je povišene telesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tela više nisu sposobni da oslobode višak topline u okolini. Najvažniji mehanizam oslobađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je vrlo toplo, a postotak vlage visok, znoj ne može isparavati. Toplotni udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam - kažu stručnjaci. Očistite crne naslage sa pegle pomoću MEŠAVINE od 3 sastojka! Samo budite pažljivi...

Nabrojali su simptome toplotnog udara: osećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir; koža je suva i crvena, a kod mlađih osoba može biti i znojna; gubitak svesti; telesna temperatura izmerena rektalno iznosi 42ºC ili više.

- Bolesnika prenesite u hladnu prostoriju ili hladovinu. Skinite mu odeću. Ako nije pri svesti, okrenite ga u bočni položaj. Polivajte ga hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istovremeno stvaranje vetra ventilatorom, lepezom ili novinama. Ne stavljajte mu led na kožu. Hlađenje treba trajati dok se temperatura ne spusti ispod 38°C - savetuju u zavodu za zdravlje.

Voda Pranje ruku Kiša
Foto: Shutterstock

Pazite na kućne ljubimce

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Imate li psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem.

Na pločice im stavite mokar peškir na kojem mogu ležati ili ih prekrijte mokrom tkaninom u blizini ventilatora, i to će ih rashladiti.

Pobrinite se da uvek imaju dovoljno sveže vode za piće.

Ventilator Vrućina Osveženje Leto
Foto: Profimedia

Znakovi toplotnog udara kod kućnog ljubimca:

- plitko, ubrzano disanje

- oči širom otvorene

- pojačano slinjenje

- koža vruća na dodir

- trzanje mišića

- povraćanje

- ošamućen izgled

Napomena: Ukoliko primetite te simptome, nazovite veterinara.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi