kosa, frizura
shutterstock
kosa, frizura

shutterstock

Foto: shutterstock

Kosa je živi deo čovekovog organizma. Nju jednostavno moramo negovati kao i svaki drugi predeo našeg tela, jer je upravo ona ta koja daje završni izgled. Jedno je nepisano pravilo koje važi za sve: kada žena nema urednu frizuru, smatra se da ne vodi računa o sebi.

Upravo zbog toga, sve mi želimo lepu i negovanu kosu, koja je zdrava i blistava u svakom trenutku. Međutim nekim svakodnevnim, lošim navikama, možda čak i nesvesno, činimo da ona postane sve tanja i manja.

Bujna i negovana kosa nije samo pokazatelj ženske lepote, već i njenog zdravlja, tako da se moramo potruditi da joj pružimo najbolju kombinaciju prirodnih sastojaka i zdravih životnih navika.

Veliki broj žena ima problem sa opadanjem kose. Kod nekih se javlja periodično, sa promenama godišnjih doba, ali u ozbiljnijim stanjima može trajati i duži vremenski period. Normalno je da kosa svakodnevno opadne, do 150 vlasi dnevno, ali sve preko toga se smatra prekomernim opadanjem i treba se zapitati u čemu grešmo kada je njena nega u pitanju.

Ponekad i loše zdravstveno stanje može doprineti da kosa pojačano opada, ali tada moramo lečiti primarno oboljenje. Ukoliko spadate u grupu ljudi kojima se kosa bitno proredila poslednjih meseci, slede vam neki korisni saveti koji sigurno mogu ublažiti problem. Ostanite sa nama u narednim redovima.

Kosa ne voli često vezivanje

Prestanite da vezujete kosu svakodnevno i da je jako zatežete, zato što se ona tada lomi i oštećuje u korenu. Da bi nova dlaka izrasla na neku normalnu dužinu, oko 20cm, potrebno je od 2-6 godina. Razmislite o tome i pustite svoju kosu da “diše”!

Konjski rep

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Često pranje dovodi do isušivanja dlake

Izbegavajte česta pranja kose, jednom do dva puta nedeljno, jer je to sasvim dovoljan vremenski period da se formira novi zaštitini omotač na koži glave, koji štiti kosu i kožu od štetnih spoljašnjih uticaja. U međuvremenu koristite šampon za suvo pranje ili bebi puder, koji će fantastično pokupiti višak sebuma sa korena dlake.

Prirodni šamponi za kosu sve popularniji

Neka vam uđe u naviku da koristite sasvim prirodne šampone za kosu, koji u svom sastavu, sem prirodnih aktivnih sastojaka, ne sadrže ništa što bi dodatno opteretilo i oštetilo vašu kosu, poput parabena i sulfata. Neki dobar savet bi išao u pravcu pranja 1 za 1, tačnije, neka jedno pranje i bude sa jačim šamponima, ali ga polako isključite iz upotrebe. Kada se kosa i koža glave naviknu na blage formule, sve druge hemijski jače će ubrzo biti zaboravljene. Jake hemijske formule dovode do toga da se dlaka istanji i izgubi na kvalitetu, a kao posledicu dolazi do pojačanog opadanja kose.

Redovnim šišanjem do zdrave kose

Šišajte kosu redovno i ne dozvolite krajevima da se mnogo isuše i još više procvetaju. Otprilike je dovoljno šišanje na dva meseca, jer za to vreme ne može da se ošteti u velikoj meri. Izbor prave frizure može mnogo da doprinese tome da kosa manje opada. Što je bolje ošišana, bolje stoji bez suvišnog natezanja i nameštanja koji joj škode.

Makaze, šišanje, kosa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Informišite se o nezi kose

Veoma je važno da imate svest kako treba da izgleda pravilna nega kose i šta je sve kosi potrebno da bi bila zdrava i izgledala lepo. Kada to usvojite, pola posla je završeno. Ostaje vam da se na proverenim mestima informišete o pojedinostima i da ih primenite u praksi.

Birajte blage tretmane za vašu kosu

Izbegavajte jake farbe za kosu, birajte one na prirodnoj bazi, sa mineralnim uljima koji hrane dlaku. Neka se farbanje svede na jedanput u toku meseca, a može i ređe, ako je ikako moguće.

Fen i pegla za kosu su samo nužno zlo, trudite se da ih izbegavate, jer toplota u toj meri direktno oštećuje dlaku i ruši joj kvalitet i automatski fizički izgled. Ukoliko je moguće, ne raščešljavajte mokru kosu, jer se ona tada pojačano kida i za rezultat ćete imati okrzane, neujednačene krajeve, koji vremenom deo po deo opadaju, a kosa biva sve ređa i ređa.

Trudite se da uvek nanesete neko blago ulje ili silikonske kapi koje će omekšati dlaku i olakšati vam raščešljavanje, kako bi je sačuvali od dodatnog opadanja.

Pranje kose

shutterstock

Foto: shutterstock

Prirodna ulja su dobra hrana za kosu

Prirodna ulja su uvek dobar izbor, jer su veoma blagotvornog dejstva i svrsishodna. Na sreću, ima ih toliko, da su svoje dejstvo podelila na široke grane.

Danas se ulja za negu koriste i za telo, za potamnjivanje, masaže različite vrste, za kosu, trepavice, lice i mnogo toga. Za oporavak i rast kose, najkorišćenije je ricinusovo ulje i maslinovo ulje. Probajte ih i uživajte u brzim rezultatima.

Pravilnom ishranom sprečite opadanje

Kao što sam već gore i spomenula, određene bolesti mogu uticati da kosa postane retka i slaba, kao i celokupno narušeno zdravstveno stanje organizma i loš imunitet. Da li ste znali da je pravilna ishrana i nedovoljan unos vitamina takođe od velike značajnosti kada je opadanje kose u pitanju? Jeste li ikada vršili proveru koji vam vitamin nedostaje u telu? Pozabavite se time.

Pravilan i uravnotežen unos vitamina je podloga za dobro zdravlje, blistavu kosu, ten i kožu. Koža je najbolji pokazatelj da nešto ne funkcioniše kako treba, pogotovo koža lica.

Pravilna i uravnotežena ishrana je ključ zdravlja, izbegavanje stresa, i naravno sve to u kombinaciji sa prirodnim preparatima za negu i oporavak oštećenih vlasi. Napadnite sa svih strana i efekat neće izostati!

Plava kosa, plavuša, nega kose, duga kosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock