kosa
Guliver/Getty images plus
kosa

Guliver/Getty images plus

Foto: Guliver/Getty images plus

Dermatolog i klinička izvanredna profesorka na Medicinskom fakultetu Patricija Faris preporuča hranu poput nemasnog mesa, graška i grčkog jogurta.

Profesorka Faris takođe je preporuča hranu koja sadrži antioksidante poput tamne čokolade, bobičastog voća i klinčića. Među njenim preporukama našao se i losos.

Patricija s druge strane najvećim neprijateljem zdrave kose smatra šećer. Šećer podstiče upale koje su ključne kod gubitka kose. Šećer takođe ima negativan uticaj na metabolizam i hormone.

Ako ne želite da uzimate vitamin H (biotin), možete jesti semenke i pečurke. Profesorka Faris preporučuje i avokado i čija semenke.

Nutricionista Liza Drajer smatra da je za svilenost kose najbolje jesti ostrige, rakove, tofu, grašak i nemasno meso. Te namirnice sadrže gvožđe i cink koji su ključni minerali za glatku kosu.

Liza za kosu koja ne puca preporučuje brokuli, paprike, prokelj, kivi i pomorandže, dok smatra da su za opšte zdravlje temena najbolji orasi, semenke lana i ribe poput lososa i pastrmke.

PROČITAJTE JOŠ: