SPAS ZA SVE ŽENE U ONIM DANIMA Ublažite bolove tokom onih dana! Ako osetite neprijatnosti na ovom delu tela, odmah se javite lekaru!

Tačni uzroci bolne menstruacije u većini slučajeva nisu poznati

Stomak, bol, devojka
Foto: Shutterstock, ilustracija

Umerena bol i grčevi tokom menstruacije su uobičajena pojava. Međutim, preterana i vrlo jaka bol koja onemogućava obavljanje svakodnevnih poslova nije normalna pojava.

 

Tačni uzroci bolne menstruacije u većini slučajeva nisu poznati. Neke žene su u većem riziku od bolne menstruacije od drugih. Rizični faktori uključuju:

NIŠTA VIŠE NEĆETE BACITI GenijalnI trikovi kako da iskoristite otpatke od voća i povrća!

- žene mlađe od 20 godina

- porodična istorija bolnih menstruacija

- pušenje

- neredovita menstruacija

- rani pubertet

U nekim slučajevima, kao kod sekundarne dismenoreje, bolne menstruacije mogu biti rezultat temeljnog zdravstvenog stanja kao što je:

UZ OVAJ TRIK IZBELJIVAČ POSTAJE PROŠLOST Jedan sastojak koji sigurno imate u kući čini čuda za beli veš! Morate pokušati!

Stomak, Bolovi, PMS, Menstruacija, Bešika, Jajnici
 Foto: Shutterstock

PMS

- endometrioza (bolno medicinsko stanje kod kojeg stanice iz sluznice maternice rastu u drugim delovima tela)

- mioma u maternici (ne-kancerogeni tumor)

- seksualno prenosive infekcije

- bolesti zdelične upale – infekcija maternice ili jajnika koja je najčešće uzrokovana seksualno prenosivim infekcijama

- adenomioza – retko tanje kod kojeg sluznica maternice raste u mišićnom zidu maternice

- razni oblici kontracepcije, posebno intrauterin ulošci (IUD) napravljeni od bakra koji su usko povezani sa povećanom boli kod menstruacije.

 

Ako se menstrualna bol loše odnosi na vaše mogućnosti da obavljate svakodnevne poslove svakog meseca tada je vreme da porazgovarate sa vašim lekarom o vašim simptomima. Razgovarajte sa lekarom ako imate bilo šta od sledećeg:

-bol nakon promene intrauterinog uloška

- krvarite između mesečnica

- ako su mesečnice prestale

- bolnu menstruaciju koja se događa već mesecima

- grčeve u pratnji mučnine

- bolove u području zdelice čak i kada nemate menstruaciju

SVI PRAVIMO OVU VELIKU GREŠKU Kuvari širom sveta drže se ovog pravila kada spremaju pečurke, a baš na tom koraku svaki put "padamo"!

Vagina, međunožje, bešika, jajnici
Foto: Shutterstock

Iznenadni grčevi i bol u području zdelice takođe mogu biti znak infekcije. Neizlečena infekcija može oštetiti tkiva što uzrokuje trajna oštećenja ponekih organa, a to vodi do neplodnosti. Ako imate simptome infekcije potražite lekarsku pomoć.

Simptomi uključuju:

- groznicu

- teška bol u području zdelice

- iznenadna bol, posebno ako ste trudni

Kućno lečenje može pomoći u olakšavanju bolne menstruacije. Tretmani lečenja kod kuće uključuju:

ČAŠU OVOGA ZA BOLJA JUTRA I ZDRAV DUH Pila je ovo svakog dana i svima savetuje isto, jer je preporodila svoj organizam!

Masiranje trbuha i leđa – pomaže sprečavanju grčeva i opušta mišiće, trbuh masirajte sami, a za leđa zamolite nekoga od bližnjih ili se naručite na masažu.

Tople kupke i obloge – toplina širi krvne žile te pospešuje cirkulaciju, kod jače boli možete koristiti i topli termofor na koji ćete staviti krpu natopljenu otopinom vode i četiri kapi muškatne kadulje te slatkog mažurana. Oblogu možete staviti na donji deo leđa ili na trbuh – a možete i naizmence. Bitno je da oblog bude topao kako bi se postigao željeni efekt.

TRIK KOJI MOMENTALNO ZATEŽE KOŽU Kejt Mos ima efikasan savet za uklanjanje podočnjaka, ali samo hrabre žene mogu uraditi ovo!

Bolovi u stomaku Stomačni bolovi Menstruacija
 Foto: Shutterstock

Telovežba – iskušajte plivanje, jogu ili aerobiku, ako imate bolove spustite se na sve četiri te zatim spuštajte i podižite donji deo leđa. Tom vežbom poboljšavate cirkulaciju u zdelici i sprečavate začepljenje stenke maternice.

Konzumiranje hranjivih obroka – u obzir dolaze biljne namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama, kalcijem, magnezijem, cinkom te vitaminima B, C, E.

UŠTEDITE I DO 4.000 DINARA MESEČNO Feniranje kod kuće je moguće, a evo i kako možete dobiti efekat kao iz salona za samo 5 minuta!

Praktikovanje opuštajućih tehnika.

Uzimanje lekova protiv upale.

Podizanje nogu ili ležanje sa savijenim kolenima.

Čaj protiv grčeva – preporučuje se korištenje čaja od: crvene udikovine, konopljike, kamilice, đumbira – piti tri puta na dan.

Pasta za zube ima 10 odličnih načina za upotrebu, a ova dva ćete obožavati!

AUTOR: Najboljamamanasvetu/M.M. DATUM I VREME: 12.09.2019. 11:30 - 12.09.2019. 14:28 Pasta za zube je najfiniji abraziv koji može povratiti sjaj mnogim stvarima u vašoj kući i pokazati se kao savršeno rešenje za neke sitne, ali dosadne probleme Foto: Shutterstock Evo 10 situacija u kojima će se pasta za zube pokazati kao pravi spas: Ispolirajte ekran telefona Male ogrebotine na ekranu lako možete da sredite uz pomoć magične krpe i malo paste za zube.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi