Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje
shutterstock
Maslinovo ulje

shutterstock

 Foto: shutterstock

Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je deo mediteranske ishrane.

PROČITAJTE I:

 

Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati 'kopiju' tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svesni - a čak i ako vam ne našteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a prave se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju.

Drugi je način krivotvorenja ulja zapravo njegovo razređivanje sa biljnim uljem - što je naravno još uvek loše, ali barem sadrži ono što verujete da kupujete - dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

Maslinovo ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Evo na što možete pripaziti da lakše primetite kopije:

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na boci maslinovog ulja često možemo pročitati 'čisto', 'prirodno' ili 'lagano' - svi su ti pojmovi neregulisani, a samim tim i besmisleni.

2. Uvek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje

Postoje i lažni proizvodi na kojima piše 'ekstra devičansko maslinovo ulje', ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju 'čistim maslinovim uljem' ili samo 'maslinovim uljem', one su boljeg kvaliteta.

3. Proverite datum proizvodnje

Ne bi trebao biti stariji od godine dana.

4. Dobro proučite bocu

Ako je boca tamna verovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvek izbegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnoj ambalaži, savetuju na StethNews.

PREPORUČUJEMO:

 

5. Potražite ime proizvođaća

Etiketa treba sadržavati naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg domaćinstva gde je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uvelike varirati o vrsti masline, a zanemarite i šta na etiketi piše gde je proizvedeno.

Uklonite perut uz ovaj sastojak za vrlo kratko vreme!

AUTOR: Ženskimagazin/M.M. DATUM I VREME: 10.11.2019. 12:00 Samo ga dobro iskoristite Foto: Shutterstock, ilustracija Često kod kuće možemo pronaći proizvode koji se mogu uspešno koristiti u nezi našeg tela. Jedan od takvih sastojaka je šećer, koji, kako se ispostavilo, nije samo jedan od osnovnih proizvoda koji se koristi u kuhinji, već je i dragoceni sastojak u kozmetici koji podržava našu lepotu.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne