čaj mršavljenje
Shutterstock
čaj mršavljenje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako želite da jedete zdravije, možda je pravo vreme da počnete kuvate ili da uvedete nove namirnice u svoju ishranu.

U zemljama širom sveta ljudi koriste raznovrsne pristupe zdravoj ishrani. U Argentini mnogi piju čaj jerba mate koji suzbija apetit, a Etiopljani hleb prave od zrna bogate mineralnim proteinima zvanim tef.

Evo nekoliko najzanimljivih načina pomoću kojih ljudi širom sveta uspevaju uspevaju da ostanu zdravi i vitki, bez žrtvovanja hrane.

Japan

Japan se može pohvaliti sa najdužim životnim vekom stanovništva, a to verovatno ima veze sa načinom na koji jedu Japanci. Neki Japanci se pridržavaju konfucijanskog učenja pod nazivom "hara hachi bu", što znači da jedu dok im stomak ne bude 80 odsto pun, a ne 100 odsto.

Kanada

Kanadski nacionalni vodič za hranu podstiče Kanađane da kuvaju više obroka kod kuće i da u svoju dijetu unesu zdravije masti od orašastih plodova, ribe i avokada.

Nezasićene masti poput onih koje nalazimo u orasima i semenkama mogu da snizie loš nivo holesterola, dok Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi poput lososa i tune mogu smanjiti količinu masti u krvi i sniziti krvni pritisak.

Izrael

Izraelci praktikuju dijetu za koju se zna da je jedna od najboljih za srce, mozak i sveukupno zdravlje: mediteranska ishrana. Tradicionalna mediteranska ishrana bogata je povrćem, mono i polinezasićenim mastima i izvorima proteina poput leblebije i ribe.

Na italijanskom ostrvu Sardinija muškarci i žene često žive preko 100 godina i uživaju u malo drugačijem vidu mediteranske ishrane i, sa puno hleba od celog zrna, svežeg povrća i kozjeg sira.

Humus, koji je ključni deo mnogih dijeta sa Bliskog Istoka, puni je belančevinama, bogati je vlaknima i sadrži visok nivo gvožđa.

hrana

Foto: Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Argentina

Ljudi u mnogim delovima Argentine se zagrevaju i kontrolišu svoj apetit pijući čaj jerba mate koji je bogat antioksidansima. Ljudi u nekim delovima Urugvaja, Paragvaja, Čilea i Brazila takođe piju ovaj biljni napitak koji ima pomalo gorak ukus.

Smatra se da on utiče na manji obim struka, zagreva telo i pruža mu dovoljnu količinu kofeina.

Etiopija

Etiopljani poslužuju svoj obrok zajedno sa hlebom bogatim vlaknima koji se zove injera. Zdrava doza vlakana u vašoj ishrani je jedan od najboljih načina da ostanete siti i da ojačate svoj digestivni trakt.

Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

 Foto: shutterstock

Brazil

Brazilske preporuke za ishranu fokusiraju se na prirodnu, neprerađenu hranu. Ljudi se podstičnu da jedu redovno, pažljivo i „kad god je to moguće, u društvu“.

Takođe ohrabruju Brazilce da izbegavaju brzu hranu, da odvoje vreme za kuvanje i deljenje svojih omiljenih recepata sa prijateljima i kolegama. Studije pokazuju da ljudi koji kuvaju kod kuće jedu manje šećera i unose manje kalorija.

Osim toga, Brazilci su koristili akai bobice mnogo pre bilo koga drugog. Akai bobice potiču iz palmi iz Južne Amerike i odličan su izvor antioksidanata i vlakana.

Koreja

Koreanci se tradicionalno jedu dosta povrća i konzumiraju ograničene količine crvenog mesa. Koreanska dijeta sa visokim sadržajem vlakana uključuje obilan unos kupusa, tikvica, integralnih žitarica, ribe, kimčija i fermentisane soje.

Neka istraživanja ukazuju da fermentisani kimči, koji su osnova korejske hrane, može pomoći varenju, smanjivanju upala i čak u kontroli težine.

Ishrana sa previše crvenog mesa može dovesti do srčanih bolesti i povezano je sa višim stopama kolorektalnog karcinoma. Smanjujući upotrebu crvenog mesa u ishrani, tradicionalna korejska ishrana pomaže ljudima da izbegnu ove rizike.

Indija

U Indiji ljudi sa sobom uvek nose domaća jela, čak i kada ste u pokretu. Kuriri za ručak u Indiji isporučuju na radno mesto obroke koji su prethodno spremljeni od kuće, Ovi kuriri se nazivaju dabavalas, ili "onaj koji nosi kutiju".

Pripremahrane kod kuće odličan je način da ostanete zdravi.

Pica, hrana, turska kuhinja, ručak, brza hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Švedska

Šveđani praktikuju nešto što se naziva "Friluftsliv", što otprilike znači "izađi već napolje."

Studije pokazuju da ljudi koji provode više vremena napolju kada su niže temperature tokom dana, imaju viši nivo braon masti koja pojačava metabolizam, vrstu masti koja sagoreva više kalorija.

Švedska nacionalna agencija za hranu preporučuje da Šveđani jedu ribu najmanje dva puta nedeljno, vežbaju najmanje 30 minuta svakog dana i ukoliko dosta sede obavezno uvedu brze šetnje.

Island

Islandska dijeta je takođe bogata masnom ribom koja obezbeđuje omega-3 masne kiseline za koje je dokazano da ojačavaju um.

Ražani hleb sa visokim sadržajem vlakana je takođe osnovna namirnica, ali jedan od glavnih nedostataka islandske ishrane je to što zbog oštre klime, ne jedu previše svežih proizvoda.

Ljudi na Islandu takođe uživaju u skiru, visoko proteinski fermentisani i pročišćeni sir koji ima ukus poput grčkog jogurta koji im pomaže da kontrolišu svoj apetit.