DA BUDE KAO U BAŠTI Top pet SAVETA kako da UZGAJATE ZAČINE u vašoj KUHINJI!

Evo nekoliko saveta za gajenje začina u kuhinji.

Žalfija Majčina dušica Ruzmarin Bosiljak Začin Začinsko bilje
Foto: Shutterstock

1. Planiranje

Najpre pripremite odgovarajuće posude ili saksije u kojima će rasti vaše začinske biljke. Možete uključiti maštu i upotrebiti i neke stare konzerve ili kante i obojiti ih po želji.

Ne zaboravite da probušite rupe na dnu i pripremite odgovarajuće tacne koje će stajati ispod saksija.

 

2. Priprema

Nabavite odgovarajuću zemlju i rasade. Dobar izbor za baštu u kuhinji mogu biti origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, vlašac, žalfija, majčina dušica i estragon. Neka vaš izbor zavisi od toga koja jela najčešće pripremate i koje začine inače koristite.

 

3. Sadnja

Raspitajte se koliko je kojoj biljci potrebno prostora i vodite računa o tome kada je sadite. Stavite zemlju do polovine saksije, postavite rasad i zatim dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi biljka bila stabilna.

OTKRIVAMO ŠTA IZAZIVA NESANICU Ako želite dubok i miran san, nikako NEMOJTE OVO DA RADITE!

Zalivanje cveća
Foto: Profimedia

4. Zalivanje

Ne zaboravite da zalivate redovno svoje biljke. Biljke se brže osuše kada su u saksiji nego u dvorištu, pa zato češće proveravajte da li je zemlje odgovarajuće vlažnosti.

KADA VIDITE ŠTA JE USLEDILO, ODMAH ĆETE PRIMENITI NJEN SAVET Čim ustanem pojedem JEDAN LIST ČUVARKUĆE! Posle par dana desilo mi se PRAVO ČUDO

5. Strpljenje

 Iščekivanje da biljka poraste i da uberemo prve listove zaista može delovati kao večnost. Zato je važno da imate strpljenja, jer je neophodno da biljka dovoljno poraste. Sačekajte da biljka bude visine između 15 i 20 santimetra pre nego što počnete da berete lišće. Preporučuje se da ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da sačekate da se lišće obnovi pre ponovnog branja.

Začini Začinsko bilje Majoran Ruzmarin Matičnjak
Foto: Shutterstock

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi