Zubar
Promo
 
Zubar, Foto: Promo

S obzirom da su zubi, ne samo estetski važni, već i funkcionalno veoma važan deo našeg tela, potrebno je da se prema njima odnosima sa posebnom pažnjom. 

Prevencija je važna, međutim, nekada ni sami ne znamo zašto dolazi do kvara. Jednostavno, nekad je neophodno izvaditi jedan ili više zuba. Na mestu izvađenog zuba ostaje rupa, što može izazvati pomeranje ostalih zuba, a svakako otežava žvakanje i estetski naružava naš izgled. Zato je važno popuniti prazninu nastalu vađenjem zuba, što je najbolje učiniti ugradnjom zubnih implanata. Šta su zubni implanti i šta još treba znati o njima, saznaćete u nastavku teksta.

Šta je zubni implant i kako izgleda?

Najjednostavnije rečeno - zubni implant je veštački koren zuba. Dakle, u stomatološkim ordinacijama vam ugrađuju zubne implante onda kada vam nedostaje jedan ili više zuba u nizu i kada ne postoji odgovarajuća podloga za krunicu. Zubni implant izgleda kao šrafić, koji postaje deo vaše vilične kosti, nakon intervencije stomatologa. Treba da znate i da se zubni implant pravi od titanijuma i nerđajućeg metala, koji ne šteti vašoj vilici.

Čemu služi i zašto se ugrađuje?

Zubni implantati služe kako bi zamenili zub koji vam nedostaje i kako bi vaša vilica ponovo bez problema obavljala svoju osnovnu funkciju - žvakanje hrane. Takođe, sigurnost u govoru i osmehu kada su svi zubi tu je mnogo veća.

Kada osobi nedostaje više zuba, onda su zubni implanti i te kako neophodni. Dakle, nije moguće uraditi most niti bilo koju drugu intervenciju, jer nema okolnih zuba za koje će se vezati most. Kada su sve te mogućnosti iscrpljene, preostaju samo zubni implanti, koji su možda i najbolja opcija, jer najduže traju i apsolutno se ponašaju kao prirodni zubi. To je zapravo i njihova najveća prednost, jer izgledom, ali i osećajem podsećaju na prirodne zube, za čim žude svi oni koji su ih izgubili.

Jednostavnije žvakanje hrane

Zubni implanti ne mogu ni da se porede sa zubnom protezom. Zubna proteza često tokom jela može da isklizne i da se pomeri, da bude jako neprijatan osećaj u ustima, dok to nije moguće sa zubnim implantima. Dakle, ono što je vrlo važno da znate, jeste da kada se ugradi implant, nakon određenog vremena vilična kost ga obavija i na taj način fiksira, da on ne može nikako da se pomera. Na taj način imate zub ili zube, koji su sto posto funkcionalni i bezbedni, a ujedno nema neprijatnosti.

Kako izgleda sam proces ugradnje zubnih implantata?

Naravno, sve nas zanima kako izgleda sam proces ugradnje zubnih implanata, jer je to onaj korak koji moramo da prevaziđemo da bismo opet imali lepe zube kao nekada. Prva adresa je svakako stomatološka ordinacija kako bi se obavio pregled i kako bi stomatolog video šta tu sve može da se uradi i kako. Takođe, on će utvrditi da li postoji mogućnost za ugradnju i da li su implanti najbolje rešenje u konkretnom slučaju. Ali, retke su situacije u kojima ugradnja nije moguća. Zatim će biti potrebno da uradite ortopan vilice, a kasnije sledi i sam hiruški zahvat. Iako sam proces deluje zastrašujuće jer vam se praktično buši vilična kost, vi to nećete osetiti, jer ćete prethodno dobiti lokalnu anesteziju. Kada se to završi, nakon određenog vremena sledi i ugradnja krunice za zube, a to je zapravo kopija prirodnog zuba. Koja vrsta će biti ugrađena, metalne ili bezmetalne krunice, takođe zavisi od dogovora sa stomatologom.