Zagrljaj sa psom
Shutterstock

 

Zagrljaj sa psom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Snežana Bošnjak Šakić iz Udruženja Pet mondo, koja je veliki poznavalac pasa, donosi vam listu stvari koje psi ne podnose.

Kupanje

Većina pasa ne voli kupanje. Glatka površina kade ili keramičke pločice u tuš-kabini, te čudni zvuci koji se čuju kada voda teče kroz cevi samo su neki od razloga zbog kojih naši krzneni ljubimci ne podnose kupanje. Verovatno je misija da pas zavoli kupanje skoro nemoguća, ali vi ga možete učiniti podnošljivijim - stavite u kadu podlogu koja se ne kliza, koristite šampone koji su napravljeni za ljubimce i za ispiranje koristite toplu vodu, a ne vruću.

Naglo buđenje

Ni ljudi, ni životinje ne vole naglo buđenje. Prema rečima stručnjaka, stariji psi naročito loše reaguju na naglo buđenje. Ako psa budite kada je čvrsto zaspao, uradite to pažljivo. Sačekajte koji minut, da iz faze najdubljeg sna pređe u fazu normalnog sna, iz koje će se mirnije probuditi. U suprotnom, postoji mogućnost da bude razdražen zbog naglog buđenja do te mere da čak i ujede.

Šetnja bez njuškanja

Psi nikako ne vole kada im ne dopuštate da istražuju i njuše. Istraživanje okoline njuškanjem i prikupljanjem mirisa je osnovna osobina svakog psa. To ih na neki način određuje i oduzimanje toga znači oduzimanje velikog dela njihove ličnosti. Svaki će pas patiti ako mu je to uskraćeno. Ako vlasnik šetnju posmatra isključivo kao vreme da pas obavi fiziološke potrebe - on greši, jer ne daje psu vremena da upije mirise koji ga okružuju.

Psi Štenci Štenad Zlatni retriver

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jaki mirisi

Psi ne vole biti izloženi jakim mirisima. Iako obožavaju da njuškaju i istražuju svet oko sebe, naši ljubimci ne vole intenzivne mirise. Njihov njuh je najmanje deset hiljada puta jači od našeg. Zamislite samo kakvo je iskustvo za njih izlaganje svežoj farbi ili lakiranju noktiju!

Promene

Psi vole da imaju rutinu. Ne vole neorganizovanost i neprestano menjanje pravila. Da bi se što pre povezali sa vama i stekli poverenje, najbolje je da svakoga dana u isto vreme ispunjavate njihove potrebe za šetnjom, hranom ili igrom. Psi ne mogu shvatiti šta su izuzeci, pa je zato i najbolje da se ustali jedna rutina koja važi bez obzira na sve.

Grljenje i tapkanje po glavi

Vaš pas ne voli kada ga grlite. Iako je grljenje čin koji mi ljudi obožavamo i kojim pokazujemo da nam je do nekoga jako stalo, grljenje je u psećem svetu sasvim drugačije shvaćeno. Psi tako pokazuju dominaciju nad drugim bićem i većina pasa ne shvata to kao nešto lepo i prijatno. Isto tako, suprotno očekivanjima psi ne vole kada ih mazite po glavi. Većina pasa će izdržati tapkanje po glavi, ali gotovo je sigurno da ne uživaju u tome. Ukoliko želite da udovoljite svom psu, ne lupkajte ga po glavi, već ga pomazite po zadnjem delu leđa.