Pas
Shutterstock
Pas

Shutterstock

Pas, Foto: Shutterstock

Sterilizacija u Srbiji

Sterilizacija u Srbiji

Shutterstock

Sterilizacija u Srbiji, Foto: Shutterstock

Sterilizacija kućnih ljubimaca u Srbiji je i dalje tabu. Ljudi su često skeptični - vlada mišljenje da se tim činom ubija duh životinje, te da je to neprirodno. Ali, zar je prirodno da životinje žive na način koji im čovek nameće? Time što zabranjujemo životinjama da ispune svoju ulogu produžavanja vrste, upravo ubijamo njihov duh. Zato je bolje ukloniti tu mogućnost, nego ostavljati mužjake sa stalnom željom za ženkama, koje se teraju dva puta godišnje .

Problemi s kucama ženskog pola

Pas štene štenci krevet kolevka

Profimedia

Pas štene štenci krevet kolevka, Foto: Profimedia

Vlasnici kuja redovno imaju probleme sa šetnjama kada je ona u teranju, kao i sa održavanjem kuće, te s okupljanjima mužjaka ispred vrata koji zavijaju po celu noć. Kuja je za to vreme nesrećna jer ne može da zadovolji svoj instinkt. Ona može postati depresivna, agresivna prema drugim psima i čak bežati od kuće u potrazi za mužjakom. Nažalost, takvu kuju brzo nađu drugi psi s ulice, a ako se ona i uspe vratiti kući, osim sa šest do deset štenaca u utrobi, često ostaje i s traumom. Štenjenje može biti komplikovano, a dva meseca, koja štenci moraju provesti uz majku, zahtevaju puno vremena, brige i finansija. Udomiti štence, i to naročito mešance je izuzetno težak zadatak. Vi postajete odgovorni za njihove živote.

Problemi s kucama muškog pola

Ni s mužjacima nije bolje, jer skoro svaki pas živi u okruženju neke kuje koja je u teranju. Takav pas je oseti i postaje nemiran, odbija da jede i spava, cvili i zavija, tuče se s drugim mužjacima i beži od kuće. Za sve životinje koje se nađu na ulici uvek postoji opasnost od trovanja, udarca autom ili neke druge traume. Sve ovo se odnosi i na mačke.

Sterilizacijom protiv tumora

U zemljama širom sveta sterilizacija je rutinski hirurški zahvat i obaveza odgovornog vlasnika. Doskoro je vladalo mišljenje da bi kuja trebala da ima jedno leglo pre sterilizacije zbog zdravlja, a sada je dokazano da je samo zbunjuje. Naučno je dokazano da životinje sve češće oboljevaju od raznih karcinoma. Kod kuja i maca to su tumor dojki, materice, piometra, a kod mužjaka i mačaka rak prostate i testisa. Sterilizacija je idealna prevencija tih bolesti. Operacije obavlja veterinar dok su životinje pod opštom anestezijom, tako da ne osećaju bol, a oporavak nije dug.