Prehlada, grip
Shutterstock
Prehlada, grip

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sedam tradicionalnih ruskih recepata mogu da pomognu u slučaju peckanja i grebanja u grlu.

Bolovi u grlu tokom leta nisu retka pojava, ali ukoliko dođe do upale krajnika treba se ozbiljno posvetiti lečenju. Nije nemoguće leti dobiti ni temperatura, pa je najbolje sprečiti da se bolest razvije. Nekoliko prirodnih ruskih recepata od sastojaka koje ima svaka kuća mogu da zaustave upalu grla još dok se pojavi samo peckanje.

Klin se klinom izbija - smatraju u Rusiji, pa je sladoled najbolje rešenje za peckanje, grebanjnje i žarenje u grlu. I u Srbiji doktori daju sladoled pacijentima posle operacije krajnika, a ukoliko je napravljen je mleka odličan je i za sve bolove u grlu.

Kašičica soli

Morska so

shutterstock

Foto: shutterstock

Kašičica soli može da pomogne i ublaži grebanje i bolove zapaljenog grla. Dovoljno je jednu kašičicu pomešati u čaši tople vode. Uzima se gutljaj po gutlja i grgolji u grlu dok se potroši čitava čaša. Postupak se ponavlja tokom dana.

Limunada

Limun sadrži veliku količinu vitamina C koji u toplom čaju gubi svojstva. Limunada je najbolje rešenje za bol u grlu, jer osvežava, leči i unos velike količine tečnosti spušta temperaturu.

Ren

Ren se obično jede zimi pošto je odličan za respiratorne organe, ali je i leti dobro rešenje za bol u grlu.

Salata od jabuke sa renom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U čaši tople vode se pomeša kašikica narendanog rena i doda kašikica meda da bi bilo ukusnije. Dobro se promeša i pije u malim gutljajima.

Kuvano vino

Ko ima neprijatan bol u grlu, peckanje, grebanje, i ne može da guta ili priča, treba da popije čašu crnog vina. Vino sadrži visoku koncentraciju vitamina C, pa je dovoljna jedna šolja ovog napitka.

vino, kuvano vino, zima, devojka

shutterstock

Foto: shutterstock

Šerbet sa mlekom

U šoljicu toplog mleka se dodajte malo meda, pa se pijte u gutljajima. Mleku će otečeno grlo vratiti u normalu. Umesto mleka može da se napravi i šerbet: dve kašike šećera se sipaju u džezvu i mešaju dok se ne istope, pa se doda voda dok se ne napravi šerbet. Pije se vruće.