Kesten
Shutterstock
Kesten

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suvi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne želite jesti jer su najverovatnije dom neke životinjice. Kestene je najbolje odmah pripremati dok su sveži, ali mogu stajati na hladnom mestu otprilike dve nedelje.

Postoji nekoliko načina pripreme kestena, u zavisnosti od toga kako ko voli.

PROČITAJTE I:

 

Na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najslasniji. Rasecite ih kao da ih pripremate u rerni, pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najpre napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lepu boju.

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće, u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se rešiti kore, tada je najbolji način za to - mikrotalasna. Plodovi se preseku kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na minut.

 U tiganju

Bilo bi to dobro raditi u tiganju s rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasični. Najpre im zarežite koru u krst, a nakon stavljanja u tiganj pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

U rerni

Kod pripreme u rerni kestene presecite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama.

Gotovi su, u zavisnosti od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta.

Kuvani

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji, maroni, do sat vremena.

U mikrotalasnoj

Kestene morate raseći, staviti ih u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na oko dva minuta, u zavisnosti od toga koliko su veliki. Ako nakon dva minuta nisu gotovi, produžite kuvanje na još minut pa proverite.

Kesten pire

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Recept: Kesten pire

Sastojci za 8 osoba:

2 kg kestena

3l vode

250 g šećera

150 g mlevenih oraha

1l mleka

0,5 dl slatke pavlake

0,5 dl ruma

malo soli

Priprema:

Kestenima oguliti gornju (tvrđu koru), staviti ih u lonac, preliti vodom i malo posoliti. Staviti da se kuvaju. Kad voda provri, kuvati oko 20 minuta i povremeno promešati. Kada su gotovi, ne procede se nego polako vade i guli im se unutrašnja kožica koja se lako guli jer su u vodi. Kada biste ih procedili brzo, onda bi se osušili i guljenje bi bilo nemoguće ili vrlo teško. Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer, pavlaku i rum pa kuvajte dok kesteni ne upiju mleko i dok se sve ne prožme, mešajući. Kada kesteni upiju mleko i napravi se gusta smesa, protisnite je u mašinici. Dodajte (po želji) orašaste plodove.

Kada vam dete padne na glavu, dajte mu gumene bombone! Za ovako čudan test nikada niste čuli!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 10:38 Nema potrebe za brigom, samo staloženo pomozite vašem detetu! Foto: shutterstock Jedna mama podelila je sa svetom veoma koristan savet koji je dobila od pedijatrijske medicinske sestre kada je nakon pada odvezla svoju četvorogodišnju ćerkicu u bolnicu.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta