Kafa, šolja
Shutterstock
Kafa, šolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Umesto da ostatke kafe bacite u smeće, pokušajte da ih sačuvate kako biste učinili nešto mnogo smislenije.

PROČITAJTE I:

 

Tera insekte

Ako ne volite da vas komarci grizu dok sedite u dvorištu, razmislite u odličnom kućnom preparatu, koji možete napraviti sami od taloga kafe. Studija iz 2015. pokazala je da komarce ne tera samo miris kafe, nego im ozbiljno može naštetiti. Ženke komaraca ne žele da snesu jajašca u vodu koja sadrži talog kafe, a ako to ipak učine, larve koje nastaju ne razvijaju se normalno. Rezultat je smanjenje populacije komaraca.

No, kafa nije samo repelent za komarce. Delotvorno će od vašeg doma oterati mrave, ose i druge insekte koji pokušavaju da pojedu povrće koje raste u vašem vrtu. Ako gredice s povrćem oivičite svežim talogom od kafe, bube mu više neće prilaziti, a vi niste koristili štetne insekticide.

komarci, svrabež, bube, alergija, ujed

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Odličan za kompost

Ako ste razmišljali kako pomoći okolini, a istovremeno smanjiti količinu đubreta koje proizvodite, odličan početak je kompostiranje. Sudeći prema studijama, talog od kafe mogao bi biti najvažniji deo tog procesa. Kada se kafa umeša u kompost, a posebno ako su u njemu crvi i gliste, kompost postaje bogatiji nutrijentima. Kafa pomaže u razgradnji organskih materijala koji postaju još bogatije gnojivo iz kojeg rastu još kvalitetnije biljke.

Sapun za piling

Iako sapuni iz kućne radinosti često sadrže beli ili smeđi šećer za piling, isti učinak ima i mlevena kafa. I dok šećeri samo skidaju mrtve ćelije s kože, talog kafe ima veća zrna, pa time može biti delotvorniji. Proces izrade je jednostavan - za pola kilograma sapuna treba jedna kašičica kafe.
Najjednostavniji je sapun koji se topi prilikom izrade, a to znači da kupite sapun koji želite, otopite ga i dodate mu osušeni talog kafe. Promešajte, a zatim prelijte u željene kalupe, piše 24sata.hr.

PREPORUČUJEMO:

 

Čisti posuđe

Mlevena zrna kafe takođe su odlična za čišćenje prljavog posuđa. Osušite talog, a zatim ga pospite po posuđu od nerđajućeg čelika. Potom uzmite tkaninu i uz lagani pritisak otklonite prljavštinu. Abrazivna svojstva mlevene kafe pomoći će da čišćenje prođe brzo i bezbolno. Ova je metoda posebno delotvorna kod tiganja koje imaju mrlje ili se hrana toliko zapekla na njih da se više ne može oprati.

Sudovi Posuđe Tanjiri Čaše

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Uklanja smrad iz obuće

Jedna studija navodi da talog kafe fantastično neutrališe mirise. On će upiti i eliminisati neugodan miris i stoga se može koristiti u cipelama. Da biste ubili bakterije koje stvaraju neprijatan miris, napunite običnu najlonsku čarapu talogom koji vam ostane nakon kuvanja kafe i nagurajte to u patiku. Ostavite da odstoji 48 sati.

Uzgaja crve za ribolov

Kompostiranje organskog otpada pomaže u uzgoju gnojiva za vrt, ali može omogućiti i razvoj crva koji su vam potrebni za ribolov. Stručnjaci tvrde da sloj taloga kafe u kanti za kompost pomaže privlačenju crva koji jedu više vrsta hrane, uključujući i mlevena zrna kafe.

Takvo tlo obogaćeno kafom omogućava im bržu probavu, te stvaranje više otpada obogaćenog nutrijentima. Crvi rastu ubrzano, a to će privući velike gladne ribe, kad ih jednom stavite na udicu.

Zagoreli ručak može da se spase, a evo i način kako!

AUTOR: Stvarukusa/M.M. DATUM I VREME: 02.10.2019. 14:30 Ne bacajte hranu, postoji rešenje! Foto: Shutterstock Čak i najiskusnijim domaćicama se može desiti da im ručak zagori. Ipak, postoji način da pripremljeno jelo ne završi u kanti za smeće. Zagorelu hranu nemojte mešati, već je prebacite u drugi sud i nastavite kuvanje.

 

BONUS VIDEO:

Anketa: Šta građani misle o protestu taksista