Kuhinja Kuvanje Kuvarica
Shutterstock
Hrana, kuvarica, rucak, obrok, devojka

shutterstock

 Foto: shutterstock

Svaka domaćica ima neki svoj način kako priprema omiljena jela.

Kako bi se vašem kuhinjskom umeću divili ukućani i gosti koje dočekujete, otkrićemo vam trikove domaćica za brže spremanje obroka i ukusniju hranu.

PREPORUČUJEMO:

 

Ne ispirajte testeninu

Nikako to ne radite jer ćete vodom uništiti ukus i prirodni skrob koji pomaže da se sos lepo spoji sa testeninom.

Oceđenu testeninu raširite na tiganju da se ohladi.
Vodu u kojoj ste kuvali testeninu možete da iskoristite za zgušnjavanje sosa.

Spasite raspadnuti kolač

Ako vam se biskvit raspadne prilikom seckanja, sakupite ga i stavite u staklenu posudu, te dopunite svežim voćem, nekom finom kremom, šlagom. Rezultat će biti sasvim nov i efektan desert u čijem ukusu ćete uživati.

mafini, kolač, slatkiši, čokolada

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Papir za pečenje za lakše čišćenje

Tepsiju ćete lakše očistiti ako stavite papir za pečenje pre ubacivanja hrane i pečenja. Takođe, namirnice se neće lepiti za podlogu i nećete se hvatati za glavu zbog zagorelog jela ili kolača.

Iskoristite nož za seckanje pice

Začinsko bilje ćete lakše usitniti ukoliko koristite nož kojim se secka pica, a izgleda kao kotač. Na taj način ćete brzo iseckati i palačinke ili usitniti hranu za malu decu.

Otpatke stavite u posudu

Dok pripremate hranu za kuvanje, sve otpatke od voća, mesa, ljuske od jaja ubacujte u posudu koju držite na radnoj površini, pa tek kasnije sve zajedno prospite u smeće.

Za lakše guljenje jaja

Kašičicu soli dodajte u vodu ako želite da lako uklonite ljusku sa tvrdo kuvanih jaja. Zahvaljujući soli ljuska se neće raspadati u sitne komadiće, već će ostati u većim komadima pa će guljenje biti jednostavnije.

PREPORUČUJEMO:

 

Brzo čišćenje blendera

Napunite blender do jedne trećine sa toplom vodom i dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova.
Poklopite i uključite ga na desetak sekundi pa isperite.

Brzinski do mrvica

Ako vam nestane hlebnih mrvica, a imate viška hleba i peciva, naseckajte ih, stavite u kesicu, zatvorite je i zamrznite.
Ubacite ih u blender, usitnite bez prethodnog odleđivanja i iskoristite za pripremu jela.

Hleb, pogača

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Iscedite više soka iz limuna

Stavite limun u mikrotalasnu na deset sekundi kako biste razgradili ćelije u citrusu i ubrzali protok sokova. Tako ćete iscediti više soka iz limuna.

Pripremite maslac za kolače

Ako pravite pitu od tiesta, maslac ne morate seckati nožem. To ćete bolje napraviti ukoliko upotrebite rende za sir.

Maslac zamrznite pa ga iseckajte direktno u brašno.
Naizmenično rendajte maslac i prekrivajte ga brašnom sve dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

Iskoristite ostatke vina

Ukoliko vam je ostalo malo vina u flaši, a ne planirate skoro da ga popijete ulijte ga u posudu za pravljenje kockica leda i zamrznite.
Kasnije te kockice iskoristite za pripremu raznih jela.

Saveti:

Belo i penušavo vino najbolje se slaže u krem i bistre supe dok je crno prikladnije uz govedinu ili paradajz.

Vino Grožđe

Shutterstock

Vino Grožđe, Foto: Shutterstock

Kremastiji maslac od kikirikija

Ukoliko želite da vam maslac od kikirikija bude kremastiji i da se lakše razmazuje, preokrenite teglu naopako i ostavite neko vreme.
Masnoće nakupljene na vrhu će se pomešati sa ostatkom. Samo pazite da je poklopac dobro zatvoren kako vam dragoceno ulje ne bi iscurilo.

Oslobodite frižider

Ako vam je frižider pretrpan hranom i pićem tokom hladnih dana i pićem, slabije kvarljivu hranu stavite kod ulaznih vrata, na primer, voće i povrće.

Praznom flašom odvojite žumance

Razbijte jaja u plitkoj posudi, pa stisnite flašu da izađe vazduh iz nje.
Otvor stavite uz žumance , usisajte ga pa izbacite u posebnu posudu, i tako sve redom.

Jaja, jaje, kuvana jaja

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Brzinsko seckanje čeri paradajza

Uzmite dva veća poklopca od tegle, na jedan poslažite mini paradajz, lagano pritisnite drugim poklopcem i presecite ih nožem sve odjednom.

Sekač za jabuke

To što je ovo kuhinjsko pomagalo namenjeno seckanju jabuka ne znači da ne može iseckati uz pomoć njega i neku drugu hranu. Na primer, sekač za jabuke odličan je za seckanje krompira. 

Brzo omekšajte sladoled

Ako vam se dogodi da izvadite posudu sa sladoledom iz zamrzivača pa bude tvrd kao kamen, brzo ćete ga omekšati pomoću ovog trika.

Oštar nož zagrejte u vrućoj vodi, pa iseckajte sladoled na više mesta, uzduž i popreko.
Ti mali rezovi povećaće površinu sladoleda izloženu vazduhu i tako će brže postati mekši za jelo.

krem, sladoled, breskva, torta, slatkiši

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Brzo odleđivanje mesa u hladnoj vodi 

Uzmite zaleđeni komad i zajedno sa kesicom ga ubacite u hladnu vodu.

Brzinsko guljenje paradajza

Svaki paradajz zarežite lagano nožem u slovo x, ubacite kratko u vruću vodu pa u posudu s ledenom vodom. Ovaj trik pomoći će vam da kožu sa paradajza uklonite brzo i lako.

Sekač za jaja je odličan za seckanje kuvanog krompira

Uz pomoć njega ćete savršeno iseckati kuvani krompir namenjen pripremi salate ili recimo jagode koje vam trebaju za dekoraciju kolača, prenosi Reader's Didest.

Savet za negu lica koji Megan Markl obavezno primenjuje svaki dan!

AUTOR: Ordinacija.hr/M.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 10:00 - 18.08.2019. 13:12 Ona uvek izgleda sveže i blistavo, a iznenadićete se kada čujete da ona na negu kože ne troši ogromne količine novca Megan Markl, Foto: EPA/NIGEL RODDIS Sara Čampman, koja vodi računa o koži Megan Markl, otkriva koje to korake vojvotkinja primenjuje kako bi njen ten uvek bio besprekoran.

 

BONUS VIDEO:

Kako napraviti unikatnu masku za telefon