Depilacija, nega, koža, dlake
Shutterstock, ilustracija
Depilacija, nega, koža, dlake

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Osim što urasle dlake ne izgledaju lepo, mogu biti i vrlo bolne.

Problem uglavnom nastaje zbog brijanja. Naime, brijanjem se na dlačicama napravi oštar rub te se može dogoditi da rastu u stranu, a ne prema gore. Posledice su crvenilo, upale te često i bol. Često su začepljene pore razlog za urasle dlačice.

Kako bi sprečili nastanak uraslih dlačica, može vam pomoći redovni piling. Naime, time se može sprečiti da se lojne žlezde začepe i koža upali. Najbolje pomaže piling celog tela. Preporučuje se napraviti ga pre otklanjanja dlačica. Topli tuš pomaže pre brijanja. Tada se bolje otvore pore. Za intimno područje trebate koristiti poseban piling.

Kod brijanja ili uklanjanja dlačica voskom može se puno toga pogrešno napraviti te uzrokovati iritaciju kože. Kako bi smanjila opasnost od uraslih dlačica, nikada nemojte uklanjati dlačice u smeru rasta.

Depilacija, nega, koža, dlake

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako ne bi previše iritirali kožu, preporučuje se korišćenje pene za brijanje ili penušavi gel za tuširanje.

Jabukovo sirće protiv uraslih dlačica

Jabukovo sirće pomaže protiv uraslih dlačica. Naime, deluje protivupalno te reguliše zaštitni sloj masnoće na koži i uspostavlja ponovo prirodnu pH-vrednost kože. Tako možete izbeći ovaj naporan problem. Jednostavno za vreme tuširanja stavite malo sirćeta na kožu, ostavite da deluje te ga isperite.

Posebno je nakon brijanja važno opskrbiti kožu vlagom te je dobro namazati kremom. Tako će dlake bolje rasti iz kože. Posebno dobre su stvari koje hlade i umiruju kožu, kao što je aloe vera.

Prilikom uklanjanja dlačica u težim slučajevima najbolje je da odete kod kozmetičarke ili doktora. Inače možete jako pogoršati situaciju. Često pomaže balzam od cinka. Dobar savet je i topli oblog. Na primer, stavite toplu krpu na uraslu dlaku. Tako će se otvoriti pore i dlaka će sama izići na površinu.

Brijanje, noge, koža, telo, brijač

Shutterstock

Foto: Shutterstock