Pauk
printscreen
Pauk

printscreen

Foto: printscreen

Ako se bojite paukova, verovatno ste mnoge večeri provodili tražeći na internetu kako da ih sprečite da uđu u vašu kuću, a tri recepta su se pokazala vrlo delotvornim.

Mala studija objavljena u Journal of Economic Entomology prošle godine testirala je tri prirodna sredstva koji se često navode za teranje paukova: ulje limuna, peperminta i miris divljeg kestena i njihov učinak u odbijanju ženki paukova.

Istraživači su primetili da se limunovo ulje najčešće spominje na Guglu, ali nisu pronašli dokaze da ono utiče na paukove. Međutim, ulje peperminta je pokazalo odbojne učinke na dve od tri vrste paukova, terajući ih u više od 75 posto testova. U manjoj meri su i divlji kestenovii imali blagi odbijajući uticaj na dve vrste paukova.

Sa druge strane, školarci iz Velike Britanije osvojili su nagradu Kraljevskog hemijskog društva za istraživanje o tome da li paukove stvarno teraju divlji kesteni. Prema njihovom malom eksperimentu, teorija kestena bila je besmislica jer paukovi nisu pokazivali apsolutno nikakve znakove straha.

Usprkos ovome, postoji još nekoliko rešenja.

Mačke mogu prilično dobro da obave posao i u lovu i jedenju pauka. Pod uslovom da pauk nije smrtonosna otrovna vrsta, vrlo je retko da će od pauka vašoj mački pozliti.

Redovno čišćenje kuće može vam da vam pomogne da paukove držite na oku, koliko god to zvučalo dosadno. Jednostavno usisavanjem ili brisanjem prašine sa poda i uglova možete da uklonite njihova gnezda i mrvice koje bi ih mogle da ih pruvuku.

Takođe možete da sprečite paukove da uđu u vašu kuću zatvaranjem pukotina na zidovima. Prozore i vrata držite što je duže moguće zatvorenima.

Vredi podsećanje i da je samo mali broj od 43 000 vrsta paukova opasan, prenosi IFL Science.