Smrdibuba
Shutterstock
Smrdibuba

Shutterstock

Smrdibuba, Foto: Shutterstock

Ove bube ne podnose hladnoću, pa sa prvim jesenjim danima traže skrovište u kućama i stanovima ne bi li prezimile. U toku zime ulaze u stanje hibernacije iz kojeg se bude u promeće kada vreme postane toplije, piše "Srbija danas".

POČITAJTE JOŠ:

 

One se hrane zasadima povrća, malinjacima i vinogradima. Hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njen plod sočniji, privući će više smrdibuba.

Za njihovo suzbiljanje savetuje se upotreba hemisjkih sredstava, ali je problem što se one veoma lako i brzo naviknu na te hemikalije. U borbi protiv smrdibuba koriste se brojni prirodni preparati koj inisu štetni za ljude i okolinu.

Kako da ih se rešite?

Kako biste se i sami zaštitili od njih preporučujemo da probate neki od prirodnih sprejeva. Jedan se pravi od lukovine i za njega vam je potrebno 200g lukovine koju ćete preliti sa 10l vrele vode i ostaviti da odstoji 5 dana. Nakon toga procedite i dobijenu tečnost koristite za tretiranje biljaka. Kod velikog napada tretiranja se mogu ponavljati svaki dan tokom 5 dana.

Preparat od čili papričica pravi se tako što 100g ljutih paprika usitnite, prelijete sa 1l vode i kuvate sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuvanu tečnost ostavite da odstoji dva dana i nakon toga je procedite. 100ml dobijene tečnosti razblažite u 10l vode.

Najbolja zaštita su mreže koje možete da stavite na vaše prozore i vrata koja otvarate. Smrdibube beže od mirisa belog luka i mente pa ne bi bilo loše da ih držite blizu prozora. Zasadite mentu u saksije i rasporedite je ispred prozora i vrata i uživajte u mirisu dok smrdibube beže od njega.

 

Komentari (1)

Istrebljivac dezinsekcija

06.03.2019 09:45

Sta raditi kad se menta osusi?