Selidba
Promo
Selidba

Promo

Selidba, Foto: Promo

No, sticajem životnih okolnosti nekada je prosto nemoguće izbeći selidbu, bilo da ste dobili nov posao, stan vam je postao premali ili su u pitanju neki drugi razlozi. Zato vam dajemo nekoliko saveta kako se preseliti sa decom, a da to bude što bezbolnije i za njih i za vas.

1) Obavestite ih o selidbi na vreme

Najveća greška koju roditelji prave je ta da deci tek u zadnji čas kažu da će se preseliti, baš zato što strepe od njihove reakcije. Nemojte nipošto ovo raditi. Najbolje je da ih obavestite malo nakon što i sami budete odlučili da ćete se preseliti.

Okupite čitavu porodicu, naručite picu, igrajte igre, napravite opuštenu atmosferu. Onda im recite iz kojih razloga ste odlučili da se preselite, zašto smatrate da bi to bila dobra odluka za celu porodicu i pitajte decu kako se osećaju povodom selidbe.

Iako će možda reakcije isprva biti negativne, na ovaj način ćete detetu dati dovoljno vremena da se navikne na ideju preseljenja i oprosti se sa drugovima ako se selite negde dalje.

2) Napravite opraštajnu žurku

Mališani većinom ne žele da se presele na neku novu destinaciju zato što su u svom gradu već stekli drugare, a ujedno se i plaše novog upoznavanja, nove škole i prilagođavanja čitavoj situaciji. Sve to njima može prilično teško da padne.

Zato je neophodno da napravite jednu žurkicu na kojoj će biti pozvani svi njegovi prijatelji. Obećajte detetu da će nastaviti da održava kontakt sa svojim drugarima i da će ih obilaziti s vremena na vreme.

3) Nemojte sami obavljati sav posao

Još jedna greška jeste ta što roditelji potpuno isključuju decu iz procesa selidbe. Ovo može napraviti probleme naročito ako su deca starija i pogotovo ako su tinejdžeri.

Ako vam deca već pomažu kod kućnih poslova, što vam ne bi pomogli i u procesu preseljenja? Vama će biti lakše, a oni će imati zanimaciju koja će im skrenuti misli, a usput će se osećati i korisno. Napravite igru od selidbe, dajte im kutije i objasnite kako da ih popune svojim stvarima i kako šta da razvrstaju.

Savet je nešto drugačiji ako imate bebe. One mogu biti uznemirene bukom u kući, te mogu biti razdražljivije. Zato ako imate mogućnosti prilikom samog pakovanja ostavite decu kod bake i

deke ili nekom prijatelju na par sati. Ako, pak, niste u mogućnosti da to učinite, pakujte se tokom noći, i naravno, što tiše.

4) Nemojte očekivati da će znati sami da se spakuju

Iako deca imaju dobru nameru i žele da vam pomognu, nemojte očekivati da će znati sami da rasporede stvari i u potpunosti ispune vaše prohteve. Zato uvek proveravajte kako su obavili zadat poslić, pohvalite njihovu inicijativu i prepravite ako su nešto loše uradili ili im objasnite kako da sami preprave.

Zbog čitavog stresa može se desiti da nećete odreagovati na pravi način, pa ćete biti stroži prema njima. Ukoliko se i desi neki takav ispad obavezno im se izvinite. Nemojte selidbu činiti stresnijom nego što to ona sama jeste.

5) Uključite ih u izbor novog stana/kuće

Deca će najbolje podneti salidbu ako se zaista osete uključenim u većinu aktivnosti koja ona podrazumeva. Stoga, savetujte se i sa njima oko izbora stana ili nove kuće gde ćete se preseliti. Ne mora to nužno značiti da njihov izbor morate uvažiti, ali bitno je da ih smatrate dovoljno zrelim da mogu i oni da biraju.

Osim toga, izbor nove kuće može biti i zabavan. Ako ćete kuće obilaziti onda možete i da napravite izlet od toga. Dopustite deci da obiđu stan pa čak i da kažu koja im se soba najviše dopada.

6) Uvek imajte pri ruci jednu kutiju sa igračkama

Igračke su definitivno poslednja stvar koju treba da spakujete. Jedno od osnovnih pravila za pakovanje za selidbu jeste da predmete iz svake prostorije spakujete u zasebnu kutiju. Jednu kutiju uvek treba da popunite stvarima koje će vam trebati čim se uselite. Dakle, takva kutija treba da sadrži pidžamu, osnovnu higijenu, papuče... otprilike sve što biste poneli kada negde putujete.

Kada se selite sa decom morate i za njih spakovati kutije sa njihovim osnovnim potrepštinama u kojoj ćete spakovati i njihove omiljene igračke. Potrudite se da to bude kutija koju ćete poslednju spakovati i prvu raspakovati. Najbolje je da ta kutija bude stalno pri ruci i dok ste u vožnji za slučaj da se dete unervozi pa odlučite da ga oraspoložite igračkama i slikovnicama.

7) Polako ih upoznajte sa novim krajem/gradom gde ćete živeti

Kada se tek preselite najbolje je da se ponašate kao turista u novom gradu, pa čak i da ste samo promenili kraj istog grada. Istražite koje sve znamenitosti ima taj grad i obiđite ih sa decom u prvim danima posle selidbe, naravno, nakon što ste se raspakovali.

Selidba, stanovanje, kuća

Stock

kuća, Foto: Stock