PAS, ŽENA, LJUBAV
Shutterstock, ilustracija
PAS, ŽENA, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Evo nekoliko saveta Snežane Bošnjak Šakić iz Udruženja „Pet mondo“ koji će pomoći vašem senioru da uživa u zrelim godinama.

Redovni pregledi

Starijeg psa vodite kod veterinara na preventivne preglede. Preporučuju se kontrole dva puta godišnje, čak iako pas nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Preventivni fizički pregled može otkriti bolesti u ranom stadijumu, što bi olakšalo lečenje i produžilo život ljubimcu. Ako primetite da je vaša stara kuca mrzovoljna, da ne želi da ide u šetnju, da slabije jede ili da po ceo dan leži - zakažite pregled za svaki slučaj.

Uloga ishrane

Veliku ulogu u prevenciji, ali i olakšanju zdravstvenih problema ima adekvatna ishrana. Veterinar vam može pomoći da izaberete hranu koja je u skladu sa individualnim potrebama psa. Takođe vas može i posavetovati da se poslužite trikovima kao što su izbegavanje tvrdih poslastica, prelivanje granula supom bez začina ili jogurtom da bi bile mekše za žvakanje, naročito ako pas ima problema sa zubima. U većini bolje snabdevenih prodavnica za kućne ljubimce možete pronaći hranu koja je prilagođena starijim psima. Izaberite onu sa više vlakana, bogatu antioksidansima sa oznakom 7+ (za pse starije od sedam godina).

Kad je kuca matora

Psi se smatraju seniorima kada uđu u poslednjih 25 odsto svog životnog veka. Na primer, pas čiji je prosečni životni vek 12 godina, postaje senior sa devet godina. Međutim, brzina starenja psa zavisi od njegove rase, veličine, kao i od načina života i uslova u kojima živi.

Neki psi su u starosti skloniji debljanju, pa je hrana za manje aktivne pse pravi izbor za njih. Sa druge strane, neki psi mogu gubiti na težini, pa hranu treba kalorijski pojačati. U svakom slučaju treba smanjiti unos mesa, a povećati sadržaj vlakana radi lakše i brže probave. Hranite ga češće, ali u manjim porcijama.

Fizička aktivnost

Slično kao i kod ljudi, ako ne dozvolite svom psu da se previše ugoji ili da postane gojazan i ako ga održavate aktivnim, izgledaće mlađe nego što zaista jeste. Fizičku aktivnost treba i dalje održavati, ali prilagoditi stanju i kondiciji psa. One kuce koje nisu previše aktivne treba podsticati na aktivnost, dok temperamentnije pse treba kontrolisati i dozirati njihovu aktivnost. Pružite mu češće, ali kraće šetnje, a ne jednu dugačku. Plivanje je odlična aktivnost za većinu pasa jer jača muskulaturu i održava kondiciju, a ne opterećuje zglobove.

Mentalna stimulacija

Redovne mentalne vežbe pomažu u odgađanju prirodnog smanjivanja intelektualnog kapaciteta koji se javlja kod starenja. Mentalnu aktivnost treba podržavati i u starijem dobu, kroz igre i izazove za koje je pas zainteresovan - traženje igračaka po stanu, izvlačenje poslastica iz loptica...

Udobno mesto

Krevet za starije pse treba biti mekan, elastičan, ravan i dovoljno velik. Jastuci u koje previše utonu i koji su neravni nisu najbolje rešenje jer pas može da ima problem prilikom ustajanja. Na tržištu danas postoje posebni ortopedski kreveti za starije pse koji greju i vibriraju i na taj način poboljšavaju cirkulaciju kod pasa.


 

Komentari (1)

Snežana

18.01.2020 23:51

Ako vam kažemda moj pas mešanac,vodi se kao pulin,ima 21 godinu ,nećete verovati. Ni ja tačno nisam znala godine,aliosova od koje sam je uzela rekla mi je tačne godine. Jak je još uvek samo je ponekad dementan.On je član naše porodice i mnogo ga volimo,a ceo život je napolju aktivan,obožava jaja da krade