Ispekao meso u kolima
printscreen/youtube
Ispekao meso u kolima

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Ako niste sigurni kako da prepoznate kvalitetno meso, da li da kupite manje masno ili masnije i kako da znate da li je meso uopšte sveže, mesari žele da ovo znate!

Od toga da li je pametnije kupiti isečeno i spakovano, kada je najbolje kupovati piletinu i koje meso nikada ne bi trebalo da kupite, ovo su njihove tajne!

Sečenje košta

Ako kupite već isečene krmenadle, ili već samleveno meso formirano u pljeskavice ili ćevape, koštaće više jer je u cenu uračunat i trud osobe koja je sekla, mlela, pravila pljeskavice...

Kupite ceo komad mesa i secite ga sami, ili kupite mleveno meso i sami ga formirajte u željeni oblik.

Ovo naročito važi za već napravljene specijalitete od mlevenog mesa, ali i već isečene i začinjene ražnjiće. Ako sami kupite meso, sami ćete kontrolisati i količinu začina.

Postoji izuzetak!

Mesar će vam, međutim, na licu mesta gratis iseći ili samleti komad mesa koji ste tražili. Isti efekat za manje novca!

Kada je najbolje kupovati meso?

Veliki lanci imaju dugo radno vreme, pa možda niste sigurni da li je meso najsvežije ujutru ili uveče. Odgovor je drugačiji - zbog procesa čuvanja, meso je jednako sveže u svako doba dana, ali važno je kog dana kupujete. Pitajte mesara kojim danima dobijaju isporuku svežeg mesa, da li je različit za meso živine ili, recimo, govedinu, i prema tome planirajte svoju kupovinu.

market, meso

printskrin

Foto: printskrin

Pitajte mesara!

Mesari se, logično, razumeju u meso. Ne morate doći sa "zacrtanim" komadom mesa za neki recept, slobodno pitajte mesara čime biste mogli da ga zamenite. Iznenadićete se što će vam preporučiti ukusniju, a jeftiniju opciju, umesto skuplje.

Dvoumite se?

Isti komad mesa vidite i u vitrini, ali i u frižideru, već spakovan u jednokratnom pakovanju, a ispred mesara je možda red drugih kupaca.

Obavezno pogledajte cenu po kilogramu na tom pakovanju, moguće je da će biti skuplje, a dobijate isto meso. Kupujete hranu, ne jednokratne kutijice koje ćete svakako odmah baciti.

Nikad ne kupujte...

Mleveno meso koje već izgleda braon, niti skupe komade crvenog mesa koji nisu prošarani masnoćom, imaće slabiji ukus.

Komentari (1)

Kalesu

21.12.2020 22:30

Mnogi mesari će vas popreko gledati kada im naknadno zatražite da samelje odsečen komad mesa. I još jedan savet: kada meso stoji upakovano u rashladnoj vitrini, uzmite ga u ruku, okrenite se od vitrine i pogledajte ga na nekom halogenom ili drugom svetlu neutralne boje. Ono u vitrini je uvek crvenkasto i može vas zavarati da je meso lepše nego što zaista jeste.