stomačni virus, povraćanje
Shutterstock
stomačni virus, povraćanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mogu ga uzrokovati različiti virusi, nakon što pojedete ili popijete nešto kontaminirano ili nakon dodira sa zaraženom osobom. Iako ova smetnja može biti vrlo neprijatna, većina ljudi se od nje oporavi kroz nekoliko dana bez ikakvih komplikacija. Nema specifičnog leka za ovu boljku, ali postoje prirodna sredstva koja vam mogu pomoći da ublažite simptome.

PROČITAJTE I:

 

Pijte dovoljno vode

Telo gubi mnogo tečnosti zbog proliva, povraćanja i znojenja. Osim toga, ljudima s stomačnim gripom nije do jela, pa i zbog manjka hrane postaju dehidrirani. Važno je održavati potrebnu količinu tečnosti u organizmu kako bi se izbegla dehidratacija. Trebalo bi uzimati dosta negazirane mineralne vode, bistre supe i sportska pića bez kofeina. Uvek u malim gutljajima. Ako zbog proliva ne možete da zadržite ništa u sebi, trebao bi da sisate komadiće leda.

Voda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir pomaže da ublažite upalu i olakšate proliv i mučninu, a u određenoj meri može ublažiti grčeve i nadutost stomaka. On je i prirodno protivvirusno sredstvo.
Za čaj od đumbira stavite kašiku mlevenog đumbira (ili pola kašike svežeg đumbirovog korena) u 2,5 dl vode. Neka prokuva pet minuta, a zatim neka odstoji deset minuta (ako je đumbir svež, procedite ga). Pijte dva do tri puta dnevno.

ĐUMBIR, ČAJ, VITAMINI, ZAČINI

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Nana

I nana smiruje probavni sistem, smanjuje gasove i nadutost. Najdelotvornija je kao čaj. Za pripremu čaja skuvajte nekoliko svežih listova mente u vodi, pa procedite. Malo zasladite. Pijte čaj dva puta na dan.

PREPORUČUJEMO:

 

Cimet

Cimet je prirodan lek protiv virusa i upala. Poboljšava probavu i ublažava infekcije, kao i simptome poput mučnine i povraćanja. Budući da zagreva, pomaže i kod groznice i bolova. Stavite jednu kašiku mlevenog cimeta u ključalu vodu (2,5 dl). Pustite da se prohladi i procedite. Možete zasladiti kašikom meda. Pijte čaj dva puta dnevno tokom dva dana.

Cimet začin

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kamilica

Svojim delovanjem kamilica opušta mišiće i ublažava upale. Pomaže kod proliva, grčeva, nadutosti, mučnine i gasova. Za čaj u šolju vruće vode stavite dve do tri kašike suvih cvetova kamilice, pokrijte i ostavite deset do 15 minuta. Dodajte med i limun za ukus. Pijte čaj tri do četiri puta na dan tokom tri dana.

Limun

Za kućni lek protiv stomačnog gripa dodajte jednu do dve kašike limunovog soka u čašu vode i popijte pola sata pre obroka. Ponavljajte sve dok tegobe ne prestanu.

Napravite sami osveživač prostora koji će učiniti da vaš dom uvek miriše na čisto!

AUTOR: Sensa/M.M. DATUM I VREME: 16.10.2019. 11:58 Zamenite veštačke osveživače prostora. Evo kako možete da napravite prirodni osveživač... Foto: Shutterstock Sintetički mirisi za dom pod nazivom „mirisi" skrivaju mnoge toksične supstance, a izradom domaćeg, prirodnog spreja za prostor vrlo jednostavno možete uneti svežinu i miris u svoj dom.

 

BONUS VIDEO:

Milan Maglov otkriva tajne društvenih mreža!