Grmljavina, gromovi, munje
Shutterstock
Grmljavina, gromovi, munje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako oluja pogodi vaše područje, prva stvar koju bi trebali učiniti je isključiti kompjuter- ili biste mogli izgubite sve na njemu. Munje mogu uzrokovati strujni udar u ožičenja, zbog čega može pregoreti vaš računar.

Naime, problem se događa kada munja direktno pogodi u električni vod, jer struja tada može prelaziti i preko 100 000 volti. Čak i indirektni udar, u blizini električnog voda, može poslati dodatni napon u vaš dom i uzrokovati ozbiljna oštećenja vašem računalu.

PROČITAJTE I:

 

Ali, nisu samo u opasnosti računari, nego i televizija, telefon i svi ostali električni aparati. Osim što trebate sve isključiti iz struje, pročitajte i ovih ostalih pet načina kako se zašite od oluje.

Ceo život ste pogrešno prale KUPAĆI KOSTIM! Ovo je jedini pravilni način!

Koliko puta ti se desilo da ti se kupaći raspadne nakon drugog pranja? Ili da skupo platiš model koji ti se sviđa i planiraš da ga nosiš bar 2-3 sezone, a on već posle 10 dana na moru postane potpuno rastegljen i nenosiv?

Nemojte se kupati

Voda provodi električnu energiju, a metalni cevovodi mogu biti pogođeni munjom, pa je kupanje ili tuširanje za vreme olujnog nevremena loša ideja. Isto tako, opasno je kupati se i u moru. Ako ste na moru, bolje je izaći i negde se skloniti, jer istureni objekt je nešto što privlači munje.

Kiša Nevreme Vožnja po kiši Putovanje Brisači

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nemojte telefonirati

Visoki naponi mogu se slati i putem telefonske linije. Udar munje može doći i preko telefonske utičnice. Čak i mobilnbi mogu privući munje, pa je bolje da ne pokušavate da fotografišete oluju.

Zaboravite na ribolov

Golf i ribolov dve su najopasnije aktivnosti za vreme oluje, jer štapovi mogu delovati kao vodiči. Slično tome, kišobrani takođe mogu privući munje, stoga nemojte doći u iskušenje da otvorite kišobran.

PREPORUČUJEMO:

 

Ne sklanjajte se ispod stabala

Iako se dosta ljudi od pljuska sklanja ispod stabla, to nikako nije dobra ideja jer visoka stabla privlače udar munje. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.

Uđite u automobil

Iako su uglavnom od metala, automobili su zbog svog dizajna, sigurno sklonište za vreme oluje. Ako ih munja pogodi, struja će kroz metal sigurno proći do tla, prenosi The Sun.

Kiša Devojka sa kabanicom Kabanica Vremenska prognoza

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

 

 BONUS VIDEO:

Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!