Stres, problemi, žena, umor
Shutterstock
Stres, problemi, žena, umor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Do umora dovode i loše prehrambene navike pa ako preskočite doručak ili navalite na peciva i krofne gotovo je sigurno da će vam ceo dan proći u magli. Kako bi to izbegli pripremite si neke od sledećih namirnica i uspešno započnite dan

KAKO VI PODIŽETE ENERGIJU?

 

Ovsena kaša

Čini se da je ovaj klasik još uvek jedna od najboljih stvari koju možete pripremiti za doručak. Posuda ovsene kaše energetska je bomba niskog glikemijskog indeksa (koji meri koliko brzo će telo ugljene hidrate pretvoriti u energiju). Zbog toga ćete biti siti i napunjeni energijom celo jutro, bez straha od naglih padova kao što bi to bio slučaj sa šoljicom kafe.

Voda
Čaša dobre, stare vode ujutro bi vam trebala pomoći da se brže razbudite. Čak i blaga dehidracija može usporiti rad mozga budući da telo nema dovoljno vode da obavlja sve svoje funkcije, a to je stanje u kojem se većina nas probudi. Takođe, ako osetite umor tokom poslepodneva čaša vode trebala bi biti vaša prva opcija.

Čia semenke
Čia semenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje ubrzavaju rad mozga i mogu pomoći u borbi protiv umora. Ali prednosti tu ne staju – čia semenke mogu apsorbovati ogromne količine vode, što može ubrzati metabolizam (pretvaranje hrane u energiju) dok vas u isto vreme čine hidratizovanim i budnim. Možete ih dodati u smuti ili zobenu kašu i uživati u jutarnjem naletu energije.

jaja

printscreen

Foto: printscreen

Lisnato povrće

Konzumacija svežeg lisnatog povrća jedan je od najboljih načina za podizanje nivoa energije. Ono sadrži velike količine vitamina B, koji pomaže telu u pretvaranju hrane u energiju. Izbora je nekoliko – možete pripremiti svežu salatu ili zeleni smuti.

Pepermint
Istraživanja su pokazala kako miris peperminta povećava budnost i smanjuje umor. Umesto za kafom, ujutro posegnite za vrućim čajem od mente, a taokom dana na raspolaganju su vam razne gume za žvakanje i bombone.

PROČITAJTE JOŠ: