Buđ, vlaga, stan, kuća
Shutterstock
Buđ, vlaga, stan, kuća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako jednom očistite buđ sa zidova kako treba, ona se više neće vraćati

Vlaga u vašem domu ne samo da izgledaju ružno, nego što je još gore – mogu biti uzrok mnogih oboljenja, od kojih su najčešća respiratorna oboljenja i razne vrste infekcija. Osim toga, mogu uticati i na razvoj alergija. Ako imate vlagu ili plesan u svojem domu, rešite ih se prirodnim putem.

PROČITAJTE I:

 

1. Ulje čajevog drveta

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevog drveta. Dobro protresite i poprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno prebrisati krpom.

Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana. Pomoći će vam i ekstrakt semenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris.

JABUKOVO SIRĆE, MED, LEK

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

2. Alkoholno sirće

Ono eliminiše oko 90 posto plijesni i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i poprskajte na ugrožena mesta.

Ostavite neko vreme da “odradi” posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise.

3. Hidrogen peroksid

Pomoći će vam protiv vlage i plijesni. Potreban vam je 3-postotni hidrogen peroksid i plastična boca s raspršivačem. Hidrogen peroksid sipajte u bocu, poprskajte na vlažna i plesniva mesta, ostavite da deluje 10 minuta, a potom prebrišite.

4. Soda bikarbona

Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom.

PREPORUČUJEMO:

 

5. Semenke grejpfruta

U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

Svi suše veš unutra, ali to rade na pogrešan način! Evo kako da sve bude suvo za tren oka!

AUTOR: Alo.rs/M.M. DATUM I VREME: 30.10.2019. 08:50 - 30.10.2019. 08:55 Većina od nas ima problem sa ovim tokom hladnih dana. Foto: Shutterstock, ilustracija Većina ljudi suši veš u stanu ili na terasi, ali to radi na sasvim pogrešan način. Evo jedan trik kako da veš bude suv za tili čas.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta