Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Grip

Ukoliko iznenada osetite povišenu temperaturu (a toplomer pokaže da je ona iznad 38,5 stepeni), bol u mišićima, drhtavicu i teskobu u grudima, najverovatnije je u pitanju grip. Ovo stanje često prate i kašalj i curenje nosa, a manja je verovatnoća da ćete osetiti poteškoće u disajnom traktu.

PROČITAJTE I:

 

Kako ga lečiti?

Što pre posetite lekara, koji će vam prepisati lekove koje bi bilo najbolje uzeti u roku od 48 sati nakon pojave simptoma. Tretman će ublažiti simptome, ubrzati oporavak i značajno smanjiti šansu za pojavu komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nikako ne činite sledeće:

- ne uzimajte kombinaciju različitih lekova kako biste ublažili simptome

- ne udvostručujte dozu leka

- ne uzimajte antibiotike jer su oni namenjeni uništavanju bakterija, ne virusa

Prehlada

Ako su simptomi koje osećate vezani za deo tela iznad vrata, najverovatnije je reč o prehladi.

Ovo stanje prate curenje ili zapušenost nosa, suzenje očiju, bol u grlu i kijanje. Nakon jednog do dva dana, simptomi su izraženiji, a mogu se javiti i povišena temperatura i bol u mišićima, premda blaži nego u slučaju gripa.

virus

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Kako je lečiti?

Stručnjaci mahom preporučuju unos vitamina C (od 250 do 500 miligrama dnevno), i to odmah po pojavi prvih simptoma. Naravno, ovo nije dovoljna garancija da će simptomi proći, a imajte na umu da prevelike doze iritiraju želudac.

Uz to, lekari savetuju i antihistaminike, ali i sa njima treba biti obazriv jer mogu kapi za nos na bazi antihistaminika mogu isušiti sinuse. Takođe, od pomoći može biti upotreba pastila s cinkom u trajanju 48 sati, a tu je, naravno, i unos tečnosti, piše Superžena.

PREPORUČUJEMO:

 

Nikako ne činite sledeće:

blago povišena temperatura ne zahteva upotrebu lekova za njeno snižavanje
ne bi trebalo koristiti dekongestante jer protiv oticanja tkiva u nosnoj šupljini dobro deluju samo pri prvom korišćenju.

Deset predmeta u domaćinstvu koji izazivaju opasne bolest, a jedan uvek koristimo za pripremu hrane!

AUTOR: Ženskimagazin/M.M. DATUM I VREME: 20.10.2019. 12:00 Većinu ovih predmeta koristimo svakodnevno, a da ne shvatamo njihovu opasnost. Sadrže otrovne materije koje su kancerogene i mogu izazvati mnoge druge zdravstvene probleme. Foto: Shutterstock, ilustracija Osveživač vazduha Osveživači vazduha bili su predmet mnogih studija, od kojih većina, nažalost, potvrđuje njihovu štetnost.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta