Sudopera, kuhinja, čišćenje
Profimedia.rs
Sudopera, kuhinja, čišćenje

Profimedia.rs

Sada više nego ikad, mnogi od nas razmišljaju o čistoći svojih domova. Iako smo uvek gledali da kuća ne sadrži prašinu i prljavštinu i koja generalno izgleda čisto, izbijanje koronavirusa nas je nateralo da se zapitamo da li su naši domovi zaista čisti.

Ispostavilo se da, prema Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje većina ljudi ne pere pravilno i najverovatnije su zagađeni štetnim bakterijama, poput E. coli.

Srećom, pravilno čišćenje ovih predmeta nije previše teško, kako piše Ril Simpl.

Otvarači za konzerve

Otvarač za limenke našao se na vrhu liste kontaminiranih kuhinjskih predmeta Univerziteta Ročester. Budite iskreni, koliko nas je otvorilo limenku i bacilo otvarač pravo u fioku? Ili je jednostavno dobio brzo ispiranje? Nije ni čudo što je ovaj predmet najprljaviji. Očistite otvarač za konzerve vodom i sapunom nakon svake upotrebe. Za dodatnu dezinfekciju, obrišite otvarač konzerve rastvorom varikine i vode ili dezinficijensom kupljenim u prodavnici, a zatim ostavite da se osuši. Soda bikarbona može učiniti čuda, ali je ne koristite za ovo ...

Daska za seckanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Daske za sečenje

Ako pripremate sirovo meso ili ribu, vrlo je verovatno da je daska za sečenje prekrivena bakterijama. Budući da većina nas zna da ne bi trebalo da čistimo daske za rezanje drveta u mašini za pranje posuđa, moraćemo da naučimo pravi način ručnog pranja.

Prvi korak: Uložite u najmanje dve daske za sečenje, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće. Održavanje ovih ploča odvojeno smanjiće potencijalnu unakrsnu kontaminaciju. Daska koja se koristi za pripremu mesa poprskaće se i obrisati razblaženom mešavinom belila, a zatim temeljito isprati vodom i ostaviti da se osuši. Dobro oprati drugu dasku sapunom i vrućom vodom.

Radne površine

Nedavno se kao rezultat koronavirusa povećao fokus na čišćenju radne površine i mnogi od nas su saznali da ih nismo pravilno oprali. Jedna ključna stvar: postoji razlika između čišćenja i dezinfekcije. Da biste pravilno oprali radnu površinu, prvo morate započeti čišćenje, a zatim dezinfekciju.

Započnite brisanjem radne površine i čišćenjem kao i obično. Jednom kada površina izgleda vidno čista, vreme je za dezinfekciju. Pošpricajte ili obrišite površinu razblaženom mešavinom varikine ili asepspla.

krpe, kuhinja

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kuhinjske krpe i sunđeri

Često su vrlo kontaminirani, upozorava Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru. Oni zapravo idu toliko daleko da preporučuju da se sunđer uopšte ne koristi u kuhinji. Umesto toga, odlučite se za sredstvo za pranje sudova ili strugač od tvrde plastike koji se mogu očistiti u mašini za pranje posuđa. Ako jednostavno ne možete da se rastavite sa kuhinjskim sunđerom, menjajte ga često - barem jednom nedeljno. Idealno bi bilo da svakodnevno možete da koristite čistu krpu. Isperite je temeljito nakon svake upotrebe i ostavite da se osuši na vazduhu. Ako krpu koristite za brisanje poda ili druge prljave površine, operite je u mašini za pranje veša pre ponovne upotrebe.

Sudopera

Sudopera i odvod su centralne tačke za bakterije, posebno ako kuvate meso ili ribu. Redovno čistite umivaonik prskanjem mešavinom varikine ili specijalizovanim dezinfekcijskim sredstvom pre temeljitog ispiranja. Pokušajte ovo svake jedne do dve nedelje: u odvod sipajte jednu šolju vrele vode, a zatim jednu šolju varikine. Neka odstoji preko noći. Ovo će popraviti odvod i osloboditi se neprijatnih mirisa.