Pas, hrana
Shutterstock
Pas, hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ali intenzivan rast nosi i rizik od razvoja različitih oboljenja skeleta, za magazin „Pas“ piše dr vet. med. Tamara Stanojević.

Uglavnom je ishrana velikih pasa slična ishrani malih i srednjih, s nekoliko važnih izuzetaka. Štenad velikih rasa zahtevaju posebnu ishranu kako bi se izbegli određeni zdravstveni rizici, a odrasli psi velikih rasa zahtevaju pažljivo praćenje znakova ortopedskih bolesti, gojaznosti i nadimanja.

Svaki pas ima nutritivne potrebe u skladu s osobinama. Tako da pas težak 40 kg, koji svoj pun razvoj dostigne sa 1,5 do 2,5 godina, a pritom provodi napolju veći deo dana, ima različite potrebe u ishrani u odnosu na psa teškog 5 kg koji se ceo dan odmara u svojoj korpi.

Velika kuca, velika porcija

Kod odraslih velikih pasa porcije jesu velike, ali ne smeju premašiti nutritivne potrebe psa. Psu od 25 kg je dnevno potrebno okvirno 1.000 do 1.500 kalorija, u zavisnosti od njegovih aktivnosti i okruženja. Obratite pažnju na izgled i kondiciju psa i poredite je s Tabelom telesnog izgleda. Hranite psa tako da mu možete opipati rebra, videti struk i da nema masnih naslaga.

Loša ishrana ugrožava zdravlje

Neodgovarajuća ishrana ovih pasa pokazuje se i kroz pojavu zdravstvenih problema. Zbog grešaka u ishrani vidimo koliki je njen uticaj na zdravstveno stanje psa: često se javljaju ortopedske bolesti, dilatacija želuca (nadimanje) i gojaznost.

Opasan nagli rast

Ortopedski problemi su posledica ne samo genetske predispozicije nego i ishrane koja nije bila odgovarajuća tokom razvoja šteneta. Zato brz razvoj psa posle dve-tri godine može izazvati muskuloskeletne i ortopedske bolesti - displaziju kuka, osteohondrozu ili artritis. Hrana mora da sadrži glukozamin i omega-3 i omega-6 masne kiseline, koji podržavaju zdravlje zglobova.

Prepoznajte gojaznost

Gojaznost je problem kod pasa svih veličina, ali se kod velikih ona lako provuče. Rebra prekrivena masnim tkivom, nedostatak vidljivog struka i masno tkivo na trbušnom zidu pokazatelji su prevelike težine kod psa.