Čišćenje, pranje sudova, rukavice, domaćica
Shutterstock
Soda bikarbona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sprečite mrlje od kamenca na vašem posuđu

Stavite malu posudu sa alkoholnim sirćetom na gornju policu mašine za sudove pre nego što je uključite. Sirće razbija kamenac i stavljanjem na gornju policu mašine za sudove, a ne na donju štitite gumene delove vaše mašine.

Neka vam prozori zablistaju

Narapravite rastvor od destilovanog alkoholnog sirćeta i vode u odnosu 50:50. Sipajte smesu u bocu sa sprejom, isprskajte po prozorima i obrišite krpom.

PROČITAJTE I:

 

Očistite rernu bez grubih hemikalija

Da biste očistili rernu bez štetnih isparenja, koristite sodu bikarbonu i sprej sa sirćetom. Sodu bikarbonu namažite po celoj rerni i ostavite preko noći da deluje. Zatim je lepo prebrišite rernu i poprskajte rernu sa sirćetom i obrišite unutrašnjost rerne vlažnom krpom.

Neka vam zasijaju uređaji od nerđajućeg čelika

Isprskajte svoje uređaje od nerđajućeg čelika alkoholnim sirćetom. Obrišite sirće magičnom krpom. Umočite krpu u malu količinu ulja (vrlo mala količina) i koristite je da bi vaš nerđajući čelik zasijao.

Mikrotalasna, rerna, podgrevanje, hrana, ručak, kuhinja

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Ispolirajte srebro

Da biste očistili zamrljano srebro uz malo napora, kombinujte sodu bikarbonu i so u aluminijumskom tiganju. Dodajte sirće i kipuću vodu, zajedno sa srebrom. Prljavština bi trebalo odmah da počne da se skida. Zatim ispolirajte srebro.

Očistite mašinu za pranje sudova

Sirće se može koristiti za sprečavanje mrlja od kamenca na vašem posuđu, a može se koristiti i za čišćenje same mašine za pranje sudova. Nakon čišćenja komponenti mašine za sudove, dodajte dve šolje sirćeta na dno mašine i uključite je da radi.

PREPORUČUJEMO:

 

Očistite zamrzivač

Sledeći put kada očistite zamrzivač, unutrašnjost poprskajte rastvorom sirćeta i tople vode. Ta smesa je sigurna za hranu i efikasna je za otapanje zamrzivača.

Napravite svoj sprej za univerzalno čišćenje

Kombinujte istu količinu vode i sirćeta za univerzalni sprej za čišćenje koji se može koristiti po celoj kuhinji kao i ostatku kuće. Koristite ga za sjaj slavina, sudopera… Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja da biste stvorili omiljeni miris.
Napomena: Ne koristite sirće na mekanim kamenim površinama, poput mermera, na aluminijumu i nekoliko drugih površina.

Frižider Hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Očistite tuš od kamenca

Kamenac može da vam začepi tuš posle nekog vremena, a da ga čistite svaki put tako što ćete ga skinuti je naporno. Zato kesu napunite rastvorom vode i sirćeta i držite glavu tuša najmanje pola sata u njoj. Na kraju samo pustite vodu.

Očistite svoju mašinu za pranje veša

Lako se zaboravi da i mašine koje čiste naše stvari moraju da se očiste posle nekog vremena. Da biste očistili mašinu za pranje veša, dodajte dve šolje sirćeta u bubanj i uključite mašinu na 90°C.

Tuš Tuširanje Kupanje Kupatilo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neka bakrene posude blistaju

Stavite zamrljani lonac u sudoper, pospite bakar solju, dodajte sirće na vrh soli, a zatim dodajte još soli. Ostavite da odstoji 15 sekundi ili tako, a zatim počnite sa ribanjem, dodajući po potrebi više soli i sirćeta.

Obrišite vodene tragove na drvenom nameštaju

Neugledni tragovi vode sa vašeg drvenog nameštaja mogu se ukloniti mešavinom jednakih delova sirćeta i maslinovog ulja. Utrljajte u drvo mekom krpom i pratite ivice tragova.

Očistite kamenac u wc šolji

Čišćenje toaleta nije zabavno. Ako želite da očistite kamenac u wc šolji, jednostavno sipajte pola šolje sirćeta u toalet i ostavite da odstoji 20 minuta pre ispiranja. Kiselina u sirćetu će pojesti kamenac koji ostavlja tragove.

Uklonite paradajz sos i druge mrlje

Tretiranje kiselih mrlja drugom kiselinom deluje dobro. Zato potopljeno sirće pomaže u uklanjanju mrlja paradajz sosa sa odeće. Sirće takođe dobro deluje na mrlje od kafe ili čaja, mrlje od senfa, mrlje od trave i još mnogo toga.

Paradajz sos

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Očistite presvlake

Izmešajte univerzalni sprej za čišćenje presvlake od sirćeta, vode i deterdženta za sudove. Ili napravite sredstvo za čišćenje mrlja alkoholom i sirćetom u razmeri 1:1.

Uklonite mrlje od soli sa kožnih cipela

Ako ste u snegu nosili kožne čizme verovatno će vam ostati tragovi od soli na obući. Pomešajte vodu i sirće i tim rastvorom poprskajte svetlu krpu kojom ćete prebrisati obuću. Tako će nestati mrlje od soli.

Očistite kožni nameštaj

Sredstvo za čišćenje kože može biti grubo i skupo. Da biste nežno, ali efikasno očistili svoje kožne kauče, fotelje i drugi nameštaj, pomešajte vodu i sirće. Prvo usisajte nameštaj da uklonite prljavštinu i nečistoće, zatim umočite krpu u rastvor i obrišite kožu. Osušite čistim, suvim peškirom.

Učinite staklena vrata od tuš kabine sjajnim

Napravite pastu od sirćeta i sode bikarbone, nanesite je na vrata tuš kabine i ostavite da odstoji neko vreme (najmanje 15 minuta). Obrišite vlažnom krpom i isperite. Za dodatnu snagu pilinga, dodajte so u pastu.

Maska za telefon koju SAMI možete napraviti!

AUTOR: M. Maksimović DATUM I VREME: 16.08.2019. 12:40 Dovoljna je samo mašta i može da se napravi baš svašta! Foto: Screenshoot youtube Na internetu svakodnevno osvane zaista veliki broj zanimljivih video klipova, a u takve spada i jedan koji se tiče unikatne maske za mobilni telefon, koju svako može da napravi za svega nekoliko minuta.

 

BONUS VIDEO:

Kako napraviti unikatnu masku za telefon