aspirator, čišćenje
shutterstock
aspirator, čišćenje

shutterstock

Foto: shutterstock

Ako kuvate svakodnevno, unutrašnju i spoljašnju stranu aspiratora i filtere trebalo bi da čistite jednom mesečno. Ako ne kuvate tako često, dovoljno će biti sezonski, svaka četiri meseca.

Uvek planirajte da očistite filter nakon pripreme prazničnih gozbi, čak i ako ostatak kuhinje nemate potrebe da čistite. Velike dekorativne aspiratore trebalo bi jednom nedeljno očistiti od prašine, a jednom mesečno detaljnije, kako bi sijale.

Masnoće i čestice hrane prianjaju za sve površine pa je čišćenje aspiratora neophodno ne samo da bi se sprečili prljav izgled i neprijatan miris, već i požar u kući.

Aspirator pomaže pri ventilaciji, ali i da se čestice koje isparavaju ne uvlače u naša pluća ili talože na zidovima i ostalim površinama u našoj kuhinji, te na ostalim delovima u domu. Takođe, ovaj kuhinjski aparat sniziće temperaturu u kuhinji tokom kuvanja, a na većini je ugrađena i rasveta koja vam pomaže prilikom kuvanja, ali i čišćenja.

Bez obzira na njen izgled, najvažniji elementi su funkcionalni delovi skriveni ispod: cirkulišući ventilator, filter i vazdušni kanal.

ČIŠĆENJE, KUĆA, PRANJE

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

ZA ČIŠĆENJE FILTERA VAM JE POTREBNO:

- Soda bikarbona

- Deterdžent za pranje posuđa

- Meka četkica

- Vrela voda

1. Uklonite filter

Čišćenje započnite uklanjanjem filtera za višekratnu upotrebu. Većina njih samo se izvuče ili ima zasun koji se koristi za izvlačenje. Napunite sudoperu vrelom vodom. Ako sudopera nije dostupan, koristite veliki lonac ili veću posudu za pečenje koja je otporna na toplotu.

2. Pripremite rešenje za čišćenje

U vodu dodajte jednu do dve kašike deterženta. Dodajte polovinu sode bikarbone i dobro promešajte rastvor.

aspirator, čišćenje

shutterstock

Foto: shutterstock

3. Natopite filter

Potopite filter u rastvor i ostavite da se natapa najmanje 15 minuta. Nema potrebe za previše ribanja, jer bi deterdžent trebalo da odradi veći deo posla. Ako se masnoća ipak ne skida, pokušajte da je uklonite četkicom pre nego što se voda potpuno ohladi i mast se ponovno uhvati za filter.

4. Isperite

Dobro isperite vrućom vodom i potpuno osušite pre nego što ga vratite nazad na aspirator.

Kako očistiti unutrašnju i spoljašnju površinu aspiratora?

Kao što filter treba redovno čistiti, tako se i unutrašnje površine moraju čistiti zbog masnoće i prljavštine, jer će verovatno po njoj biti poprskani i ostaci hrane.

Čišćenje, pranje sudova, rukavice, domaćica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

POTREBNO VAM JE:

- Odmaščivač u spreju

- Meka četkica

- Papirni ubrusi ili pamučne krpe

1. Nanesite sredstvo za odmašćivanje

Rasčistite površinu šporeta, pa aspirator poprskajte odmašćivačem. Ostavite da deluje najmanje 15 minuta.

Čišćenje kuće

Profimedia

Foto: Profimedia

2. Obrišite

Koristite papirne ubruse za brisanje sredstva za čišćenje i prljavštine. Ako ostanu bilo koje čestice, poprskate malo sredstva direktno na četkicu pa malo izribajte.

3. Ispiranje

Na kraju natopite čist papirnati ubrus ili krpu u običnu toplu vodu i isperite kako biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.

TRIK

Da biste sprečili tragove ili crte na nerđajućem čeliku, upotrebite kap ili dve maslinovog ulja na krpi od mikrovlakana za završni sjaj.

Čišćenje televizora, tv, higijena, dnevna soba

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija