OVO JE NEŠTO NAJGORE ŠTO MOŽETE DA URADITE! Nikako ne odmrzavajte piletinu na ovaj način, izazvaćete OPASNE BOLESTI!

Kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno.

Pečeno pile PIletina
Foto: Shutterstock

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? Ako jeste, imamo lošu vest za vas! 

 

Kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno. One se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici. Osim što visoka temperatura podstiče razvoj bakterija, uništićete i teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

Piletina, ručak, meso
Foto: Profimedia

Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider.

Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Vrlo je važno da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom. Ni po koju cenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu!

Piletina, hrana, ručak, meso, jelo
Foto: Shutterstock, ilustracija

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu!

Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže.

Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica.

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi