Sporedna
Schutterstock
Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Ako se pitate kako očistiti kuću bez hemije, imamo odgovor na to pitanje, ali i jednu važnu informaciju za vas!

Skoro svi se ustručavamo da površine u kući tretiramo jakim hemikalijama, od čijeg mirisa nam kreću suze na oči, ali stručnjaci objašnjavaju na koje od njih bi posebno trebalo da obratimo pažnju. Baš kao što u hrani mogu biti štetne hemikalije, ili u stvarima koje svi držimo ispod kreveta, tako se i u naizgled bezazlenim sredstvima za čišćenje mogu nalaziti supstance koje izazivaju ozbiljne simptome.

Ovo su supstance koje mogu imati štetno dejstvo na zdravlje, a često se nalaze u sredstvima za čišćenje i odmašćivanje površina.

Etanolamini - dovedeni su u vezu sa stečenom astmom, izazivaju kašalj, otežano disanje, i mogu biti korozivni za kožu.

Alkil C12-16 dimetilbenzil amonijak hlorid - smeša koja je okidač za simptome kod ljudi koji imaju astmu, a izaziva slične simptome kod onih kod kojih bolest nije dijagnostikovana. Iritira kožu i oči.

"Miris" - stručnjaci kažu, kada vidite ovaj sastojak, dobro se zapitajte šta se iza njega krije, čim mu sastav nije napisan. To znači da je proizvod parfemisan supstancom koju je proizvođač napravio i patentirao, i samim time ne otkriva njene sastojke. To ne mora samo po sebi značiti da je smeša opasna, ali to ne možete sa sigurnošću znati jer ne znate njen sastav. Iza ovakve oznake mogu se kriti alergeni, respiratorni iritanti, hemikalije štetne za nervni sistem i "ometači" hormona.

Zbog toga je najsigurnije da sami napravite sredstvo za odmašćivanje, i to tako što ćete pomešati sodu bikarbonu i sirće. Nije samo zdravije, već je i jeftinije! Pročitajte i kako prva voda u kojoj se kuvao pasulj zlata vredi za čišćenje!

PROČITAJTE JOŠ: