Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nadbubrežne žlezde su najbitnije za raspored energije u toku dana i one kažu ovako - najbolji deo dana za sve teže fizičke i mentalne aktivnosti jeste jutro ili rano prepodne.

PROČITAJTE I:

 

Tada organizam troši energiju koju stvara upravo za tu namenu. Tada se telo najzdravije gradi, mišići su orni i spremni da rade, rastu, oblikuju se, istežu… Ne samo telesne, nego i sve mentalne aktivnosti: pamćenje, koncentracija, ideje za najbolja rešenja – najjače su upravo dok sunce ide ka zenitu. Nije to slučajno, sunčeva svetlost i toplota utiču na sintezu važnog vitamina D i svih stimulativnih hormona u telu.

 

Ako se raspitamo o stilu života natprosečno uspešnih ljudi, videćemo da oni jutro počinju vežbanjem u teretani. Praćenje hormona je najbolji i jedini način da se „prežive“ svakodnevni ogromni stresovi.

Vežbanje u jutarnjim časovima doprinosi zdravlju, imunitetu, boljem podnošenju stresa, a vežbanje nakon prenapornog dana iscrpljuje organizam i imunitet, stimuliše lučenje stresnih hormona i opterećuje svaki organ.

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vežbanje kasno po podne

Oko 17 sati se luči poslednja doza prirodne energije odvojene za trošenje. Sve posle toga predstavlja klasično iscrpljivanje, „vožnju na gurku“. Intenzivna fizička aktivnost posle 19 sati ne predstavlja zdrav način da se održava forma već je to put ka lučenju hormona stresa i veštački probuđene energije koja nam ne donosi ništa dobro. Osim što se remeti hormonska slika, organizam se ne gradi, javlja se iscrpljenost koju ne treba zanemariti, stradaju kosti, srce i krvni sudovi. Osim toga, lučenje ovih hormona u popodnevnim satima remeti hormon sna melatonin, koji je najbitniji faktor regeneracije, podmlađivanja i dugovečnosti.

Biografija autora teksta

Verica Đokić je autor „transformativnog nutricionizma“, originalnog pristupa u kojem rad na ishrani podrazumeva rešavanje psiholoških uzroka kroz lični razvoj pojedinca primenom stručnih tehnika i veština. Krajnji cilj su zdravlje, lepota,  mir i rešenje pitanja ishrane zauvek. Kontakt:„www.vericadjokic.com“

Šta treba jesti

Da bismo vežbanjem postigli najbolje rezultate kada je reč o kondiciji, izgledu i blagotvornom uticaju na zdravlje, ishrana je posebno važna.

Obrok posle jutarnjeg treninga treba da sadrži dobar izvor složenih ugljenih hidrata kako bi telo povratilo energiju, proteina za snagu i rast mišića, kao i vitamina (naročito C ) i enzima koji stimulišu ceo organizam.

Treba slušati svoj organizam i unutrašnji sat. Zato kada imamo bilo kakvu nedoumicu, prva osoba kojoj treba da se obratimo smo mi sami. Prelazak na jutarnje vežbanje nije lak, ali ako testiramo svoje telo nekoliko dana, vrlo brzo nam postaje jasno da je simfonija kojom diriguju naši hormoni zaista nepogrešiva i da je put do zdravlja i vitalnosti zapravo veoma jednostavan - samo treba da pratimo note.

NAJČITANIJE VESTI:

 

BONUS VIDEO:

Doktorka Vesna Ognjenović otkriva istinu o botoksu, hijaluronu, biopolimeru