Čišćenje drvenog nameštaja
Shutterstock
Čišćenje drvenog nameštaja

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Ako na svojim podovima imate parket, onda znate da njih treba redovno i pravilno održavati da bi oni uvek bili lepi i sjajni. Jedno pogrešno sredstvo za čišćenje može da napravi katastrofu koju nećete tako lako sanirati.

Ovi trikovi za čišćenje različitih mrlja sa parketa stoga će vam doći kao poručeni.

Sredstva za brisanje i sjaj drvenih podova ne morate nužno da kupujete, već možete da i sami da ih napravite i to vrlo jednostavno.

Napravite sami smese za čišćenje

Za uobičajeno brisanje parketa, u boci s raspršivačem pomešajte šolju vode s 3/4 šolje sirćeta, pa dodajte dve kapi deterdženta za pranje sudova, pola šolje alkohola i pet do 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje na drveni pod nanosi se mekanom krpom, piše HealthyLifeBoxx, a prenosi net.hr.

Crni čaj je takođe dobar za vaše drvene podove. U litar ključale vode stavite četiri kesice čaja pa ih ostavite unutra neko vreme, duže nego kod pripreme čaja za piće. Potom tečnost sasvim ohladite i potom njom prebrišite podove.

Pomešajte ulje i sirće u razmeri 2:1. Smesu nanesite na oštećenja i nežno utrljajte u drvo. Postoji još jedan način, a to je da istrljate ogrebotinu komadom oraha.

Trikovi za malo teže slučajeve

Ako vam se dogodi da na svom parketu pronađete žvaku koju nikako ne možete potpuno da uklonite – posegnite za ledom. Led će zamrznuti lepljivu masu, koju je, potom, daleko lakše ukloniti nečim poput špahtle.

Tragove trajnog markera na drvenom podu uklonićete pastom za zube i krpicom od mikrovlakana. Malo paste stavite na mrlju i lagano protrljajte pa uklonite višak. Kod nekih mrlja pomaže i magični sunđer za čišćenje.