Ne vadite veš iz mašine odmah nakon pranja? Evo šta počinje da se stvara na njemu ukoliko ga odmah ne sušite!
alo.rs
...
Foto: shutterstock

Mnogi svoju odeću stave na pranje u veš mašinu, a zatim zaborave da izbace stvari napolje. Tako mokra odeća satima stoji u mašini za veš, a ponekad počne i da miriše veoma neprijatno.

Međutim, koliko dugo mokra odeća može biti u mašini pre nego što se to dogodi? Stručnjak sa Instituta za tkaninu, Lusinda Otuš, otkrila je odgovor na ovo večno pitanje. Kako navode britanski mediji, odgovor bi mogao da nas iznenadi. Prema Lusindi, mokre stvari mogu ostati u mašini između osam i dvanaest sati pre nego što se stave na sušenje, ali ne više od toga. Posle toga odeća počinje da dobija neprijatan miris i zahteva ponovno pranje da biste se oslobodili tog lošeg mirisa.

Nju je podržala Marta Stjuart koja je istog mišljenja kada je mokar veš u pitanju. Čuvena kuvarica i žena koja je od svog imena napravila brend je izjavila da nije strašno ako veš ostane u mašini preko noći.

- Ne bi trebalo da ostane nedelju dana, ali ustanite ujutru i stavite ga da se osuši i biće ok - rekla je Marta.

Ovo otkriće jeste zanimljivo, ali uvek je bolje odeću staviti da se suši što je pre moguće jer taj neprijatni miris nastaje zbog bakterija i buđi koje se razvijaju na mokrim površinama.