TRIKOVI NUTRICIONISTA: Ne preskačete ni doručak, ni desert, a mršavite

Ovo je najlakši način da nešto postignete

devojka
Foto: Pixbay

Ko više zna o pravilnoj ishrani i mršavljenju od nutricionista? Vodeći američki stručnjaci otkrili su neke male trikove koji ubrzavaju proces gubitka kilograma. Nutricionistkinja Dženifer Kaseta iz Njujorka naglašava da mršavljenje nije posledica samo smanjenog unosa hrane.

“Za neke ljude koji jedu više od onoga što je potrebno organizmu to pravilo važi, ali nije uvek upravo to slučaj”, izjavila je, prenosi Ordinacija.hr. Ona i njene kolege, koji su stručnjaci u oblasti ishrane i mršavljenja, podelili su neke svoje neobične savete za brži gubitak kilograma.

DA LI POTREBNO SMANJITI PORCIJU ILI POJAČATI FIZIČKU AKTIVNOST?

Ukupan broj glasova: 75

  • Smanjiti porciju!: 21% (16)
  • I jedno i drugo!: 65% (49)
  • Povećati potrošnju kalorija!: 13% (10)

Umesto dijete – dugoročna promena navika 

Ključ dobrog zdravlja bi mogao biti u praćenju ponašanja – da li se krećete dovoljno, da li jedete dovoljno voća i povrća… Jedan od najboljih načina za gubitak kilograma je stvaranje zdravih navika koje ćete negovati dugotrajno, savetovala je nutricionistkinja Ejmi Gorin.

“Ovo je najlakši način da nešto postignete, pa uključite vežbanje svaki dan, izbegavajte dezerte i budite svesni onoga što jedete”, njena je poruka.

Nije dovoljno izbegavati namirnice
“Ljudi na dijeti će često da izbegavaju određene namirnice i to može da preraste u opsesiju, ali takvo ponašanje vam neće pomoći u dijeti”, navodi dijetetičarka Tara Kolingvud. Ona savetuje da pazite na kalorije i balans. Povećajte potrošnju kalorija i priuštite sebi nešto za čime čeznete.

Častite se
Veće su šanse da ćete jednom preterati u konzumaciji omiljene (nezdrave) hrane, ako baš nikada sebe ne častite sebe “slatkim grehom”, smatra personalna trenerica Kristin Reisinger. “Obrok koji ste sebi zabranili ustvari može ubrzati dolazak do cilja. Pokrenuće metabolizam, pomoći telu da brže sagoreva masnoće i sprečiće da se telo privikne na restrikciju kalorija“.

hrana
Foto: Pixbay

Samo nežno prema sebi

Ako vam dijeta ne polazi za rukom, ne očajavate. Dijetetičarka Kara Lajdon, smatra da treba da se usresredite na sebe jer mnoga istraživanja ukazuju na to da stalno držanje dijete ustvari vodi do nakupljanja kilograma. Umesto toga ona savetuje da se fokusirate na to kako se osećate, i da vreme i energiju ulažete u stvaranje novih zdravih navika.

Pazite na porciju
Tara Kolingvud pokušava klijente da nauči kako odbacivanje određenih namirnica i nema puno smisla jer i konzumiranje samo zdravih namirnica može voditi do debljanja, ako niste umereni. Ono što vam može pomoći je spoznaja kolika vam je porcija dovoljna, a tako lakše možete i pratiti koliko kalorija unosite u organizam.

Proteini su savršen izbor za doručak
“Ujutro pojedem oko 20 do 30 grama proteina i tako sam sigurno sita do ručka”, kaže Kolingvud. Istraživanja potvrđuju da se radi o pametnoj taktici i kako osobe koje dan započnu s 30 do 39 grama proteina u danu pojedu 175 kalorija manje.

Razmislite o dnevniku ishrane
Ova aktivnost oduzeće vam nekoliko minuta dnevno, ali može imati pozitivan efekat na vaše navike u ishrani. Ne samo da ćete postati svesniji svojih izbora, nego će vam zapisivanje namirnica koje ste pojeli pomoći da pametnije birate. Istraživanje u kojem je deo ispitanika vodio dnevnik ishrane tokom jedne godine pokazalo je da su oni izgubili više kilograma od grupe koja nije vodila dnevnik. Poslužite se nekom od mobilnih aplikacija ili uzmite olovku i notes – šta god vam više odgovara!

Perite zube posle jela kada ste u mogućnosti
Ne samo da će vaš stomatolog biti oduševljen već će i vaš stomak biti srećan. Pranje zuba i čišćenje koncem nakon jela možete da spreči javljanje želje za kasnim obrocima jer će te tako mozgu slati signal da je za danas dosta hrane.

Pun tanjir povrća
Povrće ima malo kalorija, a odličan je izvor vlakana i vode, sastojaka koji će probuditi osećaj sitosti. Upravo iz tog razloga Kolingvud uvek napuni tanjur povrćem jer se tako lakše drži plana o veličini porcije. Onda joj je lakše i da osvesti koliko drugih namirnica ima na tanjiru.

Više vesti o sličnim temama o nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi