peglanje, veš, košulje
Shutterstock, ilustracija
peglanje, veš, košulje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sasvim je jasno da ćete, recimo, majicu koju ste nosili celog dana staviti na pranje. Potpuno je jasno i da ćete veš da menjate svakodnevno, ali za neke druge stvari, poput farmerki, brushaltera, ali i tašni, mnogi nisu sigurni koliko često treba da ih peru.

Sada je ta dilema rešena, evo koliko često treba prati određene stvari, a da je to ispravno.

Donji veš

Ni u kom slučaju ne treba da ga nosite više od jednog dana. To je prvo i osnovno pravilo higijene i intimnog zdravlja.

Farmerke izuzev ako ih mnogo ne isprljate, optimalni broj nošenja farmerki između pranja jeste 5 do 6 puta. Ako ih perete previše često, brže će propasti i izgubiće boju.

Majice

Ovaj deo garderobe tretirajte kao donji veš - perite ga posle svakog nošenja. Majice su u bliskom kontaktu s kožom i upijaju mnogo znoja, jer se baš na tim delovima najviše znojimo. Jedini izuzetak jeste ako majicu nosite samo sat vremena, u tom slučaju možete da je obučete još jednom

Haljine

Nema potrebe da ih perete bez bar dva nošenja, naročito ako ispod nosite majicu. Ipak, ako nosili haljinu ceo dan i preznojavali se, naročito tokom leta, ipak je operite posle prvog nošenja.

Grudnjak

Za razliku od gaćica, grudnjak možete da nosite 3-4 puta između pranja. Ovo isključuje sportske grudnjake, koje treba prati nakon svake upotrebe.

Sparite čarape

shutterstock

Foto: shutterstock

Čarape i hulahopke

Apsolutno i bez izuzetka, čarape bilo koje vrste treba da se peru nakon svake upotrebe, jer se na njima nakuplja najviše bakterija. Sportska odeća Velike količine znoja i dodirivanje sprava za vežbanje u teretani defnitivno iziskuju da se odeća u kojoj trenirate opere nakon svake upotrebe.

Pidžama

Ako se tuširate svake večeri pred spavanje, pidžamu možete da nosite do 4 puta između pranja.

Obuća

Svaki put kad vidite da je prljava, operite ili očistite obuću.

Suknje, pantalone i šortsevi

Za razliku od farmerki, ove komade treba prati češće - na svaka 3-4 nošenja.