DELUJE INVAZIVNO NA ODREĐENE POVRŠINE Ne koristite ovo dok čistite kuću! Može napraviti više štete nego koristi!

Prirodna sredstva za čišćenje mogu biti dobra u otklanjanju mrlja ali ovo sredstvo treba izbegavati u određenim slučajevima...

Čišćenje
Foto: shutterstock

Kada se priča o prirodnim sredstvima za čišćenje, sirće je često glavna zvezda. Međutim, iako je njegova upotreba svestrana, postoje materijali na koje kiselina iz sirćeta deluje invazivno i može vremenom da ih ošteti.

Kuhinjske ploče od granita i mermera

Upotreba sirćeta u čišćenju granitnih i mermernih ploča može da uništi njihovu glatku i sjajnu površinu.

"Umesto toga, sigurnije rešenje je da napravite mešavinu koja se sastoji od nekoliko kapi sredstva za sudove, nekoliko kapi alkohola i šolje vode" - kaže Lili Kameron, stručnjak za čišćenje u firmi „Fantastic Service“.

Pločice od prirodnog kamena

Ako bilo gde u kući imate pločice od prirodnog kamena, izbegavajte da ih čistite sirćetom. Kiselina iz sirćeta nagriza i uništava sjaj kamena. To se naravno neće videti odmah, a kada budete primetili, da biste im vratili stari sjaj moraće ponovo da se poliraju, što nije mala investicija, navodi Readers Digest.

Mrlje od prosutog jajeta

Ukoliko se desi da vam ispadne jaje tokom kuvanja i ulepi pod ili neku drugu površinu, nikako nemojte da je brišete sa krpom koja je natopljena sirćetom ili rastvorom koji sadrži sirće. Zbog njega će proteinski enzimi iz jajeta da se stegnu i dobićete za rezultat mrlje koje ćete još teže ukloniti.

Čišćenje
Foto: shutterstock

Voskirani nameštaj

Ukoliko se sirće upotrebljava na voskiranom drvenom nameštaju, ono može vremenom da rastvori vosak. Zato je najsigurnije da koristite sredstva koja su posebno namanjena za čišćenje i održavanje ovakvog tipa nameštaja.

Pranje odeća zajedno sa izbeljivačem

Sirće je odlično sredstvo za pranje odeće koje može da izvuče i miris buđi iz nje, ali nikako ne treba da se kombinuje sa izbeljivačem. Ukoliko pomešate sirće i izbeljivač za odeću, stvoriće se otrovan plin koji nije dobar po zdravlje, a još je gori za odeću.

Parketi i druge vrste drvenih podova

Kod drvenih podova sve zavisi od završne obrade podloge. Kod nekih podova stalno brisanje takvih površina sirćetom vremenom može da ošteti završni premaz, kao što je lak. Iako je najbolje da se koriste sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za ovu vrstu podova, ukoliko u vodu za čišćenje sipate samo mrvicu sirćeta, trebalo bi sve da bude u redu. Međutim, ako ne želite da preuzimate nikakav rizik i želite da budete sto posto sigurni, rešenje je mešavina tečnog deterdženta i vode.

ČIŠĆENJE, KUĆA, PRANJE
Foto: Shutterstock

Mašina za sudove

Sirće u mašini za pranje sudove može da učini da posuđe bude blistavo čisto, ali kiselina iz sirćeta može da ošteti gumene i neke druge delove na mašini. To zavisi samo od načina na koji koristite sirće. Generalno, voda koja se koristi tokom ciklusa pranja će razblažiti sirće do te mere da neće prouzrokovati štetu, ali ako samo sirće ostavljate da duže stoji u mašini, ono može da nanese štete.

Nakit sa biserima

Biseri se sastoje od sedefa, koji najviše sadrži kalcijum karbonata, a koji je sličan kredi. Ako je često izložen dejstvu kiseline iz sirćeta, kalcijum karbonat u biseru će početi da se rastapa. Da biste izbegli oštećenje svojih bisera, najbolje je da ih čistite mekom krpom koja je prethodno umočena u rastvor mlake vode i blagog sapuna za sudove.

Kuća, čišćenje, higijena, dom,
Foto: Shutterstock

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi